Lična posjeta SAD-u
82

EU lideri žele da se distanciraju od Orbanovog sastanka sa Trumpom: Ne predstavlja naše vrijednosti

N. Ž.
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Donald Trump i Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban nalazi se na "mirovnoj misiji", kako je sam nazvao, a nakon sastanaka s Volodimirom Zelenskim, Vladimirom Putinom i Xi Jinpingom, došao je u SAD radi sastanka s bivšim predsjednikom ove zemlje Donaldom Trumpom.

Mađarska je 1. jula preuzela predsjedjanje Evropskom unijom, zbog čega su pod posebnim fokusom sastanci koje vrši lider ove zemlje.

Međutim, ubrzo nakon što je Orban otputovao u Mosvku i sastao se s Putinom, lideri država članica EU, kao i odgovorne osobe iz EU tijela, distancirali su se od njegove samoprozvane "mirovne misije."

Tako je Chales Michel, predsjednik Evropskog vijeća, naveo da "država koja predsjedava EU ne predstavlja uniju u eksternim pitanjima", te da se "Orban sastao s Trumpom u ličnom kapacitetu."

Zajednička poruka drugih lidera u EU je da Orban na ovim sastancima ne predstavlja politiku i stav ove organizacije. Poljski šef diplomatije Radosław Sikorski je čak najavio i potencijalne sankcije za Orbana zbog ovih sastanaka.

Iako je Trump zasad samo kandidat i nema mogućnost donošenja odluka, niti će biti u poziciji vlasti ako ne osvoji novembarske izbore, Orban je odlučio s njim razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Prije toga, mađarski premijer je poslao pismo evropskim institucijama gdje je u mnogočemu ponavljao stavove Putina prema agresiji Rusije na Ukrajinu.