Plan vrijedan milijarde
95

EU pronašla način da zaobiđe veto Mađarske kako bi pomogla Ukrajini, ključ je u ruskoj imovini?

N. Ž.
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban (Foto: EPA-EFE)
Mađarska već mjesecima blokira plan Evropske unije kojim bi se iskoristilo 6.6 milijardi eura za pomoć Ukrajini, ali se čini da su zvaničnici EU pronašli način da veto zaobiđu, barem djelomično.

Još u martu 2021. godine, godinu dana prije invazije Rusije na Ukrajinu, EU je otvorila European Peace Facility (Evropski instrument mirovne pomoći, eng.).

Ovaj fond je u više navrata iskorišten da bi se pomoglo Ukrajini, ali je potreban koncezus svih zemalja članica. U međuvremenu je Mađarska povukla inicijalnu podršku, zbog čega je 6.6 milijardi eura ostalo neiskorišteno.

Kako bi nastavili pružati podršku Ukrajini, u EU su se sjetili iskoristiti zamrznutu rusku imovinu. Ova imovina generiše velike količine novca svake godine, čak i pod sankcijama EU, a ova organizacija je odlučila sredstva prebacivati Ukrajini.

Prva tranša od 1.4 milijarde eura će vjerovatno biti prebačena u Kijev već naredne sedmice, a ukupna vrijednost ruske imovine je oko 210 milijardi eura.

Cilj vlasti u Briselu je sada ove uplate odvojiti od generalnog sistema odlučivanja u EU, gdje bi zemlja poput Mađarske mogla to blokirati. To je i cilj sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU, koji se danas održava u Briselu.