Nekoliko projekata
17

EU: Tokom pandemije smo Zapadnom Balkanu osigurali pomoć vrijednu 3,3 milijarde eura

B. R.
EU kroz nekoliko projekata pomaže Zapadnom Balkanu (Foto: EPA-EFE)
EU kroz nekoliko projekata pomaže Zapadnom Balkanu (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija će izdvojiti više od sedam miliona eura za efikasan prihvat i korištenje vakcina protiv koronavirusa na Zapadnom Balkanu, saopćili su iz Evropske komisije. Uvjeravaju da su ovom dijelu Evrope do sada pomogli sa 3,3 milijarde eura.

Iznos od sedam miliona eura će biti osiguran u okviru novog projekta koji će EU provoditi u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). Kako su naveli, novac će se koristiti i za vakcine koje države dobiju preko globalne inicijative COVAX i za vakcine koje EU uruči zemljama Zapadnog Balkana.

Između ostalog, kako su naglasili, novac će se potrošiti na razvoj i testiranje planova za hitne situacije, obuku profesionalaca i razvoja informacijskog sistema o vakcinama.

Na projekat se osvrnuo i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

"S novim projektom podrške kampanji vakcinacije na Zapadnom Balkanu, a u saradnji s WHO, EU nastavlja s podrškom partnerima u borbi protiv pandemije. Podrška postoji od početka pandemije. Projekat je dio našeg paketa vrijednog 70 miliona eura, a kojim će se podržati pristup vakcinama i osigurati neophodna oprema za vakcinacijsku kampanju", izjavio je Varhelyi.

Obećali pomoć najugroženijima

Iz Evropske komisije su podsjetili da će na Zapadnom Balkanu poduzeti niz aktivnosti vrijednih više od 25 miliona eura, a koji će biti osigurani preko predpristupnih fondova EU (IPA). Cilj je da se ovim sredstvima prije svega pomogne ranjivim kategorijama stanovništva tokom pandemije koronavirusa.

Dio od navedenog iznosa bit će potrošen na testiranje strategija vakcinacije zapadnobalkanskih država na različite izazove tj. strategije će biti podvrgnute "stres testu". Testiranje će izvršiti Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti (ECDC).

Novac će biti izdvojen i za podršku posebno ranjivim kategorijama stanovništva među kojima su Romi, žene žrtve nasilja, djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom. To će biti učinjeno u saradnji s Evropskim vijećem, UN Womenom, UNICEF-om, UNDP-om i Crvenim križom.

"3,3 milijarde eura za Zapadni Balkan"

Kako su istakli iz Evropske komisije, ukupno su izdvojili 3,3 milijarde eura pomoći Zapadnom Balkanu tokom pandemije. Pomoć nije samo zdravstvena, već i ekonomska tj. namijenjena je za ekonomski oporavak.

Poručili su da ostaju najsnažniji partner COVAX-a za koji smatraju da je najbolji način da postoji jednak pristup vakcinama. Tvrde da su za COVAX izdvojili 850 miliona eura, a što smatraju ključnim za se osigura 1,3 milijarde doza vakcina za 92 države srednjeg dohotka do kraja ove godine.