Strah od rezultata izbora
0

Evropa se sprema na mogući dolazak Trumpa na vlast: Sankcije Rusiji bi se mogle dodatno utvrditi

N. Ž.
Države EU pripremaju se za moguću promjenu u Washingtonu (Foto: Reuters)
Države EU pripremaju se za moguću promjenu u Washingtonu (Foto: Reuters)
Evropske diplomate pripremaju se da utvrde sankcije protiv Rusije, predviđajući da bi povratak bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa mogao oslabiti zapadne napore da izoliraju Moskvu, rekli su izvori iz EU za Reuters.

Razgovori među zvaničnicima EU fokusirani su na nekoliko inicijativa kako bi se osiguralo da evropske sankcije ostanu na snazi na duži rok, jačajući ih strožom primjenom, čak i ako Washington promijeni kurs.

Mogući koraci uključuju klauzule za identifikaciju i zaustavljanje sumnjivih pošiljki robe namijenjenih Rusiji, kao i šire restrikcije na isporuku nafte, rekli su izvori.

Ova klauzula bi omogućila carinskim službenicima da zadrže pošiljke ako se odredište čini nelogičnim, kao što je prolazak kroz Rusiju kako bi se došlo do srednjoazijskih zemalja.

Također se vode razgovori o promjeni zahtjeva da se zamrzavanje sredstava ruske centralne banke, najveća pojedinačna zapadna sankcija protiv Moskve, mora obnavljati od strane evropskih prijestonica svake šest mjeseci, piše Reuters.

Pripreme se vrše u očekivanju promjene pozicije Washingtona, ukoliko Trump bude ponovo izabran.

Svako popuštanje Washingtona ostavilo bi Evropu u teškoj poziciji, budući da su Sjedinjene Američke Države, sa širokim ovlastima za kažnjavanje kršenja sankcija na globalnom nivou, one koje prvenstveno sprovode pravila.