Podrška nedužnim civilima
50

Evropska komisija će odmah utrostručiti humanitarnu pomoć za Gazu na blizu 75 miliona eura

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je danas poslijepodne sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom, u kontekstu svojih tekućih kontakata sa regionalnim liderima.

"Komisija će odmah povećati trenutni paket humanitarne pomoći predviđen za Gazu za 50 miliona eura. Time će ukupna vrijednost iznositi preko 75 miliona eura. Nastavit ćemo blisku saradnju sa UN-om i njihovim agencijama kako bismo osigurali da ova pomoć stigne do onih kojima je potrebna u pojasu Gaze", poručila je Ursula von der Leyen.

Ona je kazala da Komisija podržava pravo Izraela da se brani od terorista Hamasa, uz puno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

"Naporno radimo na tome da nedužnim civilima u Gazi bude pružena podrška u ovom kontekstu", rekla je.

Komesar Lenarčič je naglasio da Komisija čini sve što je u njenoj moći da pruži humanitarnu podršku civilima u pojasu Gaze.

"Ovo utrostručenje humanitarne pomoći EU pomoći će da se osigura da civili u Gazi mogu dobiti osnovne potrepštine. Od suštinske je važnosti da se osigura siguran i neograničen pristup humanitarnoj pomoći", kazao je.