Upozoreno još pet država
19

Evropska komisija upozorila Italiju, Mađarsku i Francusku zbog velikog javnog duga

N. Ž.
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija je danas objavila izvještaj u kojem je upozoreno osam država članica Evropske unije zbog velikih budžetskih dugova, a među njima su Italija i Francuska.

Evropska komisija je formalno upozorila osam svojih članica zbog njihovih prekomjernih budžetskih deficita - ponovno pokrećući kontroverzne fiskalne intervencije koje su bile obustavljene od pandemije.

Belgija, Francuska, Italija, Mađarska, Malta, Poljska i Slovačka su sve kritikovane zbog neuspjeha u balansiranju knjiga - dok Rumunija nosi ozbiljniji optužbu da nije poslušala prethodna upozorenja EU o rastrošnosti.

Ovaj potez dolazi u osjetljivo vrijeme, dok se Francuska priprema za ključne izbore, a vodeći zvaničnici EU pokreće proces koji može dovesti do novčanih kazni za zadužene nacije.

"Dugoročni strukturalni izazovi koče konkurentnost EU-a," rekao je komesar EU-a Valdis Dombrovskis u saopštenju. "Očekujemo nacionalne planove fiskalne strukture od država članica koji će smanjiti dug i deficit i odražavati preporuke današnjice."