Problem plavih oznaka
18

Evropska unija optužila društvenu mrežu X da dopušta dezinformacije, mogu dobiti multimilionsku kaznu

N. Ž.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija je formalno optužila društvenu mrežu X (nekadašnji Twitter) za dopuštanje velikog broja dezinformacija, posebno tokom prethodnih izbora za Evropski parlament.

Kako su naveli iz EU, X je optužen da je dopustio širenje dezinformacija i mržnje, uveo obmanjujuće autentifikacijske karakteristike i blokirao vanjskim istraživačima pristup alatima za analizu širenja zlonamjernog sadržaja na platformama.

Povrede DSA, zakona EU o digitalnim medijima i društvenim mrežama, mogu rezultirati kaznama do šest posto globalnih prihoda X-a.

U preliminarnim nalazima, Komisija je utvrdila da je X-ova politika plavih oznaka zavela korisnike da misle da je neki sadržaj pouzdan, iako to nije nužno bio slučaj.

EU je navela da je X-ova politika plavih oznaka bila obmanjujuća i zloupotrebljena od strane zlonamjernih aktera. Oznake su prvotno kreirane kao način za provjeru korisnika poput državnih službenika, javnih ličnosti i novinara, u nastojanju da se ograniči dezinformiranje, ali je X promijenio tu politiku, omogućivši korisnicima da kupe plave oznake.

Nova politika je zloupotrebljena od strane prevaranata koji su se predstavljali kao američka političarka Hillary Clinton i autorica J.K. Rowling, među mnogim drugim slavnim ličnostima.

Komisija je također navela da platforma nije poštovala obavezu pružanja pretražive i pouzdane baze podataka o oglasima te ograničila pristup svojim javnim podacima istraživačima.

X će sada imati pravo da se brani od optužbi i da predloži mjere za ublažavanje zabrinutosti EU-a.