14. paket sankcija
0

Evropska unija usvojila novi paket sankcija prema Rusiji, zahvaćen i sektor prirodnog gasa

N. Ž.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Evropska unija je i službeno usvojila 14. paket sankcija upućen Rusiji, a među novim mjerama su i opsežne mjere upućene sektoru prirodnog gasa, u kojem je ova država četvrti najveći izvoznik u svijetu.

Prema ovom paketu sankcija, EU zemlje više neće smjeti dopustiti korištenje svojih luka za transport ruskog prirodnog gasa, a aplicirat će se i na neke luke koje su povezane s Evropskom unijom, ali se ne nalaze na teritoriji država članica ove organizacije.

Vrijedi istaći da je Rusija koristila luke zemalja članica EU da svoj prirodni gas prebacuje u druge države, među kojima je i Kina.

Osim toga, paket uvodi nove liste koje ciljaju pojedince i entitete odgovorne za djela koja podrivaju ili prijete teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine.

Ukupno je 116 dodatnih imena na listi, obuhvaćajući 69 pojedinaca i 47 entiteta, koji su podložni zamrzavanju imovine, a u slučaju pojedinaca i zabrani putovanja.

"Ovaj paket značajno jača naše finansijske sankcije uvođenjem zabrane za EU banke izvan Rusije da koriste finansijski sistem poruke SPFS, koji je ruski ekvivalent SWIFT-u.

Također omogućava Evropskom vijeću da sastavi listu banaka iz trećih zemalja, koje nisu ruske, povezane s takvim sistemom; tim bankama bit će zabranjen poslovni odnos s operatorima EU.

Na kraju, uvodi se zabrana transakcija s bankama i pružateljima kripto imovine, u Rusiji i trećim zemljama, koji olakšavaju transakcije koje podržavaju rusku vojno-industrijsku bazu. Ove nove sankcije će ograničiti sposobnost Kremlja da kanališe sredstva za financiranje svojeg ratnog stroja", stoji u objavi Evropske komisije o ovim sankcijama.