Donio nazadovanje
33

Evropska unija zaustavila gruzijski put prema članstvu zbog zakona o stranim agentima

I. Sa.
Građani Gruzije već duže vrijeme protestovali su protiv ovog zakona, ali uzalud
Građani Gruzije već duže vrijeme protestovali su protiv ovog zakona, ali uzalud
Lideri Evropske unije odlučili su zaustaviti Gruziju na putu prema Evropskoj uniji zbog novog zakona za nevladine organizacije (NVO) koje primaju inozemna sredstva.

"Evropska unija duboko žali što je gruzijski parlament odlučio da nadglasa predsjednikov veto na zakon o transparentnosti stranog utjecaja i zanemari detaljne pravne argumente Venecijanske komisije koji su doveli do jasne preporuke da se ovaj zakon ukine. EU je više puta naglašavala da je zakon koji je usvojio gruzijski parlament protivan osnovnim principima i vrijednostima EU. Njegovo donošenje dovodi do nazadovanja u najmanje tri od devet koraka (o dezinformacijama, polarizaciji, temeljnim pravima i uključivanju organizacija civilnog društva) navedenih u preporuci Komisije za status kandidata koju su podržali lideri EU i negativno će uticati na Gruziju EU put", navodi se u saopćenju.

Dalje dodaju:

"Pozivamo gruzijske vlasti da preokrenu ovaj trend i da se čvrsto vrate na put EU. Još uvijek ima vremena za promjenu dinamike, ali je potrebna snažna posvećenost organa vlasti. EU i njene države članice razmatraju sve mogućnosti da reaguju na ovakva dešavanja", navode u saopćenju.

Poručili su da su uz gruzijski narod te da priznaju izbor većine za evropsku budućnost njihove zemlje.

Gruzija je službeni kandidat za pristupanje EU-u od 2023. godine.

Ranije su Sjedinjene Američke Države uvele vizna ograničenja za nekoliko desetaka gruzijskih državljana, koje optužuju za podrivanje demokratije, uključujući članove stranke Gruzijski san i članove parlamenta i policije.

Napomenimo, "zakon o stranim agentima" predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se suočiti sa novčanim kaznama.