u četvrtak
68

Evropski diplomata pozvat će na sankcije izraelskim ministrima: "Nemamo dvostruke standarde"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najviši evropski diplomata Josep Borrell pozvat će na sankcije za dvojicu krajnje desničarskih izraelskih ministara, dok se Evropska unija bori da spasi svoj kredibilitet na Bliskom istoku.

Na sastanku 27 ministara vanjskih poslova EU u četvrtak, Josep Borrell će iznijeti argumente za sankcije protiv Itamara Ben-Gvira i Bezalela Smotricha, dvojice krajnje desničarskih ministara u vladi čije su zapaljive izjave i ponašanje izazvali međunarodnu osudu.

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir je izazvao bijes nedavnom posjetom džamiji Al-Aqsa kada je rekao da je otišao na molitvu, kršeći "status quo" koji dozvoljava samo muslimanima da se mole. On je više puta pozivao na prekid pomoći i opskrbe gorivom Gazi.

Izraelski ministar finansija Smotrich je izazvao slične reakcije kada je rekao da bi moglo biti "opravdano i moralno" izgladnjivati ​​dva miliona ljudi u Gazi kako bi se oslobodili preostali izraelski taoci.

Kao očigledan odgovor na ove izjave, Borrell je 11. avgusta napisao na mreži X:

"Dok svijet traži prekid vatre u Gazi, Ben Gvir poziva na smanjenje goriva i pomoć civilima. Ovo je poticanje na ratne zločine. Sankcije moraju biti na našem dnevnom redu EU".

Nešto kasnije je poručio:

"Potvrđujem namjeru da iznesem prijedlog za sankcije EU protiv onih koji omogućavaju nasilne naseljenike, uključujući neke članove izraelske vlade".

Očekuje se da će Borrell, koji je više puta pozivao izraelsku vladu da zaustavi eskalirajuće napade na naseljenike, pozvati na sankcije na sastanku ministara vanjskih poslova u Briselu u četvrtak. Nijedan formalni prijedlog neće biti iznijet i zvaničnici EU očekuju da će Mađarska i Češka Republika, dvije najvjernije saveznice izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, staviti veto na planove.

Bez obzira na to, izvori iz EU smatraju da je prijedlog vrijedan razmatranja dijelom zbog pokušaja da se popravi narušeni međunarodni kredibilitet bloka u ratu između Izraela i Gaze.

"Cilj je da se zaista opomene (ponašanje izraelskih ministara) i da se pokaže da EU pokušava da zadrži svoj kredibilitet i da nemamo dvostruke standarde", rekao je izvor za Guardian.

Za razliku od rata u Ukrajini, gdje je blok pokazao značajno jedinstvo (osim u slučaju Mađarske), pogledi na sukob između Izraela i Gaze često su se oštro razilazili.