Razmatrat će izvještaj
14

Evropski parlament ponovo raspravlja o Zapadnom Balkanu: Korupcija glavna kočnica napretka

V. K.
Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključna za Zapadni Balkan (Foto: EPA-EFE)
Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključna za Zapadni Balkan (Foto: EPA-EFE)
Evropski parlament će danas Strazburu predstaviti izvještaj o organizovanom kriminalu na Zapadnom Balkanu, pozivajući EU i zemlje Zapadnog Balkana da bliže sarađuju u borbi protiv kriminala i korupcije.

Izvještaj koji će se predstaviti na inicijativu zastupnika EPP-a Lukasa Mandla, ali i predstavnika drugih klubova stranaka unutar Evropskog parlamenta, obradit će brojne teme koje se tiču problema korupcije na Zapadnom Balkanu, a upravo je ovaj problem ocijenjen kao jedan od glavnih uzročnika loše političke i ekonomske klime u ovom dijelu Evrope.

Izvještaj će naglasiti važnost:

  • pojačanog napora u borbi protiv krijumčarenja migranata i zaštite osnovnih prava krijumčarenih osoba, posebno maloljetnika bez pratnje

  • borbe protiv finansijskog kriminala kako bi se razotkrile kriminalne aktivnosti i spriječila infiltracija u legalne ekonomske aktivnosti

  • podrške zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv cyber kriminala i drugih internet prijetnji

U izvještaju će biti riječi o trgovini ljudima, krijumčarenju ljudi, pranju novca, trgovini droge i oružja, a nazivaju se "aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa".

"Borba protiv organiziranog kriminala neophodna je za ubrzanje procesa evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana", navodi se.

Parlament je također "izuzetno uznemiren" zbog mogućih veza između visokih političkih ličnosti i kriminalnih organizacija i da pravosudni sistem "nije u stanju" da istraži ove navode.

"Članovi su izrazili žaljenje zbog nedostatka istinske političke volje kod nekih lokalnih političkih elita za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Također, izražava se žaljenje zbog nedostatka nezavisnosti i često lošeg funkcionisanja pravosuđa", navodi se u prijedlogu.

U izvještaju se također navodi da se prijetnja koju predstavljaju organizovane kriminalne grupe često pogrešno koristi kao argument protiv pridruživanja EU. Da bi se ubrzao proces pridruživanja zemalja, moraju se preduzeti odgovarajuće mjere protiv ove prijetnje.

Također, iz Evropskog parlamenta je navedeno kako je oko 64 miliona eura dodijeljeno za projekte koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, a sve u okviru IPA II fondova.

"Članovi podsjećaju da instrument predviđa snažnu uslovljenost i to finansiranje također treba urediti ili čak suspendovati u slučaju značajnog nazadovanja, posebno u pogledu vladavine prava i aktivnosti koje uključuju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveli su zastupnici Evropskog parlamenta.