Skandal u SAD-u
50

FBI i američki obavještajci: "Trumpovu kampanju hakirali Iranci, slali informacije protivnicima"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FBI i druge američke obavještajne agencije objavile su zaključke da su iranski hakeri nastavili s naporima da utječu na predsjedničke izbore 2024., pri čemu su "ukradene" informacije iz kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa poslane pojedincima povezanima s kampanjom predsjednika Bidena prije nego što je on napustio utrku.

"Iranski zlonamjerni cyber akteri krajem juna i početkom jula slali su neželjene e-poruke pojedincima koji su tada bili povezani s kampanjom predsjednika Bidena koji su sadržavali izvadak iz ukradenog, nejavnog materijala iz kampanje bivšeg predsjednika Trumpa kao tekst u e-mailovima", saopćile su američke obavještajne agencije.

Dodali su kako trenutno nema informacija koje bi upućivale na to da su ti primatelji odgovorili na poruke.

Dodatno, FBI je otkrio da je iranska vlada "nastavila svoje napore" da pošalje "ukradene" materijale za kampanju medijskim organizacijama.

Američki mediji tvrde da je Iran u junu pokrenuo tzv. phishing kampanju protiv tadašnje Bidenove i Trumpove kampanje.

Sredinom augusta američke obavještajne agencije (FBI, CISA i ODNI) upozorile su na ovaj pokušaj, a agencije navode da to još traje.

"Ova zlonamjerna kibernetička aktivnost najnoviji je primjer iranskog višestrukog pristupa, kao što je navedeno u zajedničkoj izjavi iz augusta, da potakne neslogu i potkopa povjerenje u naš izborni proces", navodi se u saopćenju agencije.

Dodaju kako je FBI je pratio ovu aktivnost, bio je u kontaktu sa metama, te da će nastaviti istraživati ​​i prikupljati informacije

"Strani akteri povećavaju svoj utjecaj na izbore aktivnosti kako se približavamo novembru", tvrde američki obavještajci.

U srijedu je Trumpova kampanja objavila saopćenje, pozivajući Biden-Harrisovu administraciju na više informacija o nalazima obavještajnih agencija.

"Kamala i Biden moraju priznati jesu li koristili hakirani materijal koji su im dali Iranci kako bi povrijedili predsjednika Trumpa. Što su znali i kada su to znali?" kazala je Karoline Leavitt, sekretar za medije Trumpove kampanje.

Glasnogovornik kampanje Harris-Walz Morgan Finkelstein rekao je u izjavi da su sarađivali s odgovarajućim tijelima za provođenje zakona otkako su bili svjesni da su pojedinci povezani s tadašnjom Bidenovom kampanjom "bili među namjeravanim žrtvama ove operacije stranog utjecaja".

"Nismo upoznati s bilo kakvim materijalom koji je poslan direktno u kampanju; nekoliko pojedinaca ciljano je na njihovu ličnu e-poštu s nečim što je izgledalo kao pokušaj neželjene pošte ili krađe identiteta. Najoštrije osuđujemo svaki pokušaj stranih aktera da se upliću u izbore u SAD-u, uključujući ovu nepoželjnu i neprihvatljivu zlonamjernu aktivnost", dodao je Finkelstein.

Američke obavještajne agencije procijenile su Rusiju, Kinu i Iran kao najveće "trgovce operacijama utjecaja" u 2024.

Iranska misija pri Ujedinjenim narodima nazvala je nalaze obavještajnih službi "u osnovi neutemeljenima i potpuno nedopustivim".

"Islamska Republika Iran ne miješa se u unutarnje nemire ili izborne kontroverze Sjedinjenih Američkih Država", stoji u saopćenju.