Intenzivna istraga
23

FBI: Napadač na Trumpa je djelovao sam, radimo na "otključavanju" mobitela

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FBI je saopćio da je napadač na Donalda Trumpa u Pennsylvaniji djelovao sam i da još uvijek aktivno istražuje napadačevu pozadinu - uključujući rad na dobivanju pristupa njegovom telefonu.

"Radimo na tome da dobijemo pristup telefonu", rekao je u nedjelju Kevin Rojek, specijalni agent zadužen za terenski ured FBI-a u Pittsburghu. "Poslali smo telefon u naš laboratorij u Quanticu."

Rojek je također rekao da FBI nije identificirao ideologiju povezanu s predmetom, ali je upozorio da smo "još uvijek vrlo rano u ovoj istrazi".

Rojek je rekao da FBI "trenutno nema nikakvu vrstu veze u postupcima napadača neposredno prije nego što je pucao na bivšeg predsjednika".

Dodao je da je porodica napadača bila kooperativna u istrazi.

Rojek je potvrdio da je oružje korišteno u pucnjavi bila puška AR koja je kupljena legalno. Također je rekao da je policija pronašla "sumnjivu napravu" u automobilu osumnjičenog i da je naprava "očuvana i analizira se".

Bobby Wells, pomoćnik direktora Odjela za borbu protiv terorizma u sjedištu FBI-a u Washingtonu rekao je da FBI ovo istražuje kao pokušaj atentata, ali ga također razmatra i kao potencijalni domaći teroristički napad.

Rojek je rekao da "u ovom trenutku nemamo naznaka bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem." Pozvao je javnost da javi sve informacije koje imaju o pucnjavi, rekavši da je FBI već primio više od 2.000 dojava.

Zamjenik direktora FBI-a Paul Abbate također je rekao da FBI “vidi šta se događa nakon ovog događaja".

"Vidjeli smo pojedince koji izlaze na internet i pokušavaju oponašati ili glumiti napadača, koji je očito sada preminuo.”

Glavni državni tužitelj Merrick Garland rekao je da je izvijestio predsjednika Bidena o istrazi.

"Nasilje koje smo vidjeli jučer je napad na samu demokraciju. Ovo mora prestati."