Pogled iz Turske
0

Fidan upozorio da Hezbolah i Iran sada moraju odgovoriti Izraelu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je komentarisao izraelski napad na Liban i kazao Iranu, Hezbolahu sada ne preostaje ništa nego da odgovore.

Fidan je istaknuo da je Turska vidjela realnost u izraelskoj strategiji "od početka rata" i rekao:

"Izrael će prvo poravnati svoje račune u vezi s Gazom; zatim će ovo pitanje prebaciti na Liban. Sada vidimo da je počela eskalacija korak po korak prema Libanu, naravno, eksplozije koje su se dogodile u posljednja 2 dana povezane su s elektroničkim uređajima, to su naravno operacije opisane kao 'Operacija prilike' u obavještajnoj literaturi", kazao je Fidan.

Fidan je izjavio da ova vrsta napada nije novi koncept i da obavještajne agencije vrlo često koriste ovu metodu.

"Ovdje postoji razlika. Ovo je velikih razmjera, ovo se koristi na velikih razmjera. Naravno, kada je to u velikim razmjerima, to je operacija koja utječe na hiljade ljudi", pojasnio je Fidan koji je bivši šef turske obavještajne agencije.

"Sada smo došli do točke gdje ove operacije koje provodi Izrael sve više prelaze u provokativniji oblik, a zauzvrat, Hezbollah, Iran i drugi njima bliski elementi su više se ne suočavam s drugom opcijom osim odgovora", upozorio je Fidan.

Fidan je naglasio da je u Gazi u toku "masakr" i "genocid" i da treba učiniti sve što se može da se to zaustavi. Fidan je ponovio da se masakr i genocid nastavljaju, naglasio da se prijetnje Libanu nastavljaju, te da smo s Iranom uključeni u realnost izbijanja još većeg rata.

Fidan je istaknuo da ti rizici već postoje i napomenuo da se kontinuirano radi na tome što se može učiniti kako bi se rizik smanjio i rješenje stavilo u prvi plan.

Izjavio je da rizik ima potencijal započeti kao regionalni rat i gotovo eskalirati u globalni rat, te je tokom svog jučerašnjeg posjeta Jordanu istaknuo da je Jordan također dosegao razinu vojne pripravnosti zbog događaja na Zapadnoj obali.

"Jer sada kada je Izrael tamo, Jordanci sada prenose i svojim prijateljima i međunarodnim kolegama da neće šutjeti. Ovo je alarmantna stvar, dok sada razmišljamo o Libanu, uvijek postoji rizik od rata koji će uključiti cijelu regiju, uključujući i Egipat, a Netanyahu je odlučan to da unaprijedi", kazao je Fidan.

On je naveo i da su jedan veto udaljeni od države Palestine i da se blizu 200 država ne protivi tome, ali da se protive SAD. Ukazao je da Izrael pokušava da natjera međunarodnu zajednicu da prihvati de facto situaciju i da se zaboravi na dvodržavno rješenje.

“Nažalost, neki Palestinci, posebno zbog nemogućnosti, naravno, palestinskih vlasti, prihvatili su ideju ‘preuzmimo ovaj posao svim sredstvima koja nam se daju. Uzmimo što god je ostalo zemlje' i zapravo su služili ovom projektu, iako neizravno. U ovom trenutku se ova priča vraća na početnu tačku i ljudi se vraćaju tamo gdje treba biti. Jer palestinsko pitanje, budući da uključuje Jeruzalem, nije samo pitanje koje se tiče naše arapske braće koja žive u Palestini, to je pitanje koje se tiče cijele islamske geografije i šire. Stoga su osjetljivost islamske geografije, osjetljivost muslimana, transformacija osjećaja društava o ovom pitanju u politiku od strane država i njihova provedba sada vrlo snažno vratili dvodržavno rješenje na dnevni red", kazao je Fidan.

Fidan je kazao da Izrael ima podršku SAD-a i zapadnih zemalja, ali da međunarodni sistem mora zaustaviti ponašanje prije nego bude prekasno.

"Ovo ludilo ne šteti samo Palestincima, ono je također stavilo pod hipoteku budućnost Izraela i Izraelaca ako masakrirate toliko nevinih ljudi, ukradete im zemlju i obeščastite ih, bit ćete pod reakcijom koju će to proizvesti mnogo godina, a ne znate kada, u kojem obliku i gdje će ta reakcija biti. će vas staviti u spiralu nesigurnosti u narednim desetljećima. Razboriti Izraelci to vide, ali sadašnji dominantni um, fanatični um, provodi politiku koja je daleko od razumne i dizajnirane da potpuno uništi", upozorio je Fidan.