Zašto je značajan?
0

Filadelfijski koridor postaje opsesija za Netanyahua, zbog njega crta i mape: "To je Hamasov cjevovod za kisik"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu organizovao je konferenciju za medije na kojoj je, uz mapu, govorio o značaju tzv. Filadelfijskog koridora za Izrael.

Tokom konferencije za medije iza Netanyahua se nalazila mapa na kojoj je prikazan i Filadelfijski koridor, a premijer Izraela je poručio kako je strateški imperativ da se izraelske trupe zadrže tu, odnosno duž granice Gaze s Egiptom.

"Nismo uspjeli izvući taoce. Bili smo veoma blizu. To je strašno. Ipak, to se nije dogodilo zbog te odluke o Filadelfijskom koridoru. To se dogodilo, prvenstveno zato što Hamas ne želi dogovor. Tražim sve načine da taoce vratim kući", rekao je Netanyahu.

Nakon toga, osvrnuo se i na to šta Filadelfijski koridor znači za izraelske ciljeve u Gazi.

"Ratni ciljevi Izraela su da uništi Hamas, vrati sve taoce, osigura da Gaza više nikada ne predstavlja prijetnju Izraelu te da se Izraelci vrate na područja sjevera države. Od tih ratnih ciljeva, tri prolaze kroz jedno mjesto - Filadelfijski koridor. To je Hamasov cjevovod za kisik i ponovno naoružavanje", poručio je premijer Izraela.

Projektujući mapu Izraela i Gaze na zidu iza sebe, Netanyahu je izjavio kako je od 2005. godine Izrael kontrolirao sve granice Gaze osim one s Egiptom i da je baš preko te granice Hamas dobijao oružje.

"Osovini zla je potrebna osovina Filadelfija. Značaj i važnost Filadelfijskog koridora je u tome da se osigura da se 7. oktobar više nikada neće ponoviti", naveo je.

Na kraju, Netanyahu je poručio i kako se zbog ovog pitanja suočava s velikim međunarodnim pritiscima.

"Ako napustimo ovaj koridor, možda se nećemo vratiti tu naredne 42 godine. Jer, već smo otišli jednom i ne vraćamo se već 20 godina. Naše prisustvo na granici je diplomatski i strateški imperativ. Ovaj koridor je centralni i on određuje svu našu budućnost", zaključio je premijer Izraela Benjamin Netanyahu.