Visoki troškovi
19

Finski zoološki vrt vraća džinovske pande Kini zbog inflacije

B. R.
Pande prilikom njihovog transporta iz Kine u Finsku 2018. godine (Foto: EPA-EFE)
Pande prilikom njihovog transporta iz Kine u Finsku 2018. godine (Foto: EPA-EFE)
Privatni zoološki vrt u Finskoj je odlučio da dvije džinovske pande vrati u Kinu, a kao razlog za to su naveli rastuću inflaciju i troškove uzgajanja.

Pande Lumi i Pyry su u Finsku dovedene u januaru 2018. godine, nekoliko mjeseci nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping posjetio nordijsku državu i potpisao zajednički sporazum o zaštiti životinja.

Finska se sporazumom obavezala da će životinje 15 godina biti u ovoj zemlji. No, životinje će uskoro u jednomjesečni karantin, a nakon čega će biti vraćene Kini.

Zoološki vrt Ahtari Zoo je uložio više od osam miliona eura za prostor u kojem pande žive te je imao godišnji trošak od 1,5 miliona eura za njihovo uzgajanje. Dio tog troška se odnosio na naknadu Kini.

Narodna Republika Kina od svog formiranja 1949. šalje pande u strane zoološke vrtove kako bi osnažila trgovinske veze, vanjskopolitičke odnose i svoj međunarodni imidž.

U zoološkom vrtu su se nadali da će pande privući posjetitelje s područja centralne Finske, ali su pande doprinijele rastu duga usljed pandemije koronavirusa. Vlada Finske nije pristala da finansijski pomogne zoološkom vrtu. Tri godine su trajali pregovori o tome kakva će biti budućnost ovih životinja.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Finske su saopćili da ova odluka ne bi trebala utjecati na odnose s Kinom. Kako su saopćili iz Ambasade Kine u Helsinkiju, uprkos kineskim naporima da pomognu zoološkom vrtu, dogovoren je povratak pandi, piše list Guardian.