Macron imenovao
52

Francuska dobila desno orijentisanu vladu nakon sedmica neizvjesnosti

D. Be.
Francuski premijer Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Francuski premijer Michel Barnier (Foto: EPA-EFE)
Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je u subotu novu vladu koju predvodi premijer Michel Barnier. Tako je vlast Francuske otišla udesno 11 sedmica nakon neuvjerljivih parlamentarnih izbora.

Nova vlada stiže dva mjeseca nakon izbora koji su produbili političke podjele dok se Francuska bori sa rastućim finansijskim i diplomatskim izazovima.

Prvi veliki zadatak za Barniera, koji je imenovan prije nešto više od dvije sedmice, bit će podnošenje plana budžeta za 2025. godinu koji se bavi finansijskom situacijom Francuske, koju je premijer ove sedmice nazvao "veoma ozbiljnom".

Konzervativni Barnier je međunarodno najpoznatiji po tome što je vodio pregovore Evropske unije sa Velikom Britanijom o Brexitu.

Teški razgovori o raspodjeli 39 mjesta u vladi nastavljeni su sve do službene objave u subotu, uz trenutke visoke napetosti između predsjednika i njegovog premijera.

Na julskim izborima, ljevičarski blok pod nazivom Novi narodni front (NFP) osvojio je najviše poslaničkih mjesta od bilo kojeg političkog bloka, ali nedovoljno za ukupnu većinu.

Macron je tvrdio da ljevica neće moći prikupiti dovoljno podrške za formiranje vlade koja neće odmah biti srušena u parlamentu.

Umjesto toga, obratio se Barnieru da predvodi vladu koja se uglavnom oslanja na parlamentarnu podršku Macronovih saveznika, kao i konzervativnih republikanaca (LR) i centrističkih grupa.

Macron je također računao na neutralan stav krajnje desnice, ali lider Nacionalnog skupa (RN) Jordan Bardella brzo je osudio sastav nove vlade.

Na drugom kraju političkog spektra, ekstremno ljevičarski Jean-Luc Melenchon nazvao je novu postavu "vladom gubitnika općih izbora".