"Nije prikladno"
0

Francuska ministrica na udaru kritika zbog naslovnice Playboya, ona poručila da su žene slobodne

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministrica francuske vlade Marlene Schiappa našla se na meti kritika članova vlastite stranke nakon što se pojavila na naslovnici časopisa Playboy.

Schiappa, koja je ministrica u vladi od 2017. godine, pojavila se na naslovnici časopisa kako bi popratila intervju na 12 stranica koji je dala o pravima žena i LGBT osoba.

Schiappa, inače ministrica socijalne ekonomije i francuskih udruga, fotografirala se za naslovnicu u bijeloj haljini.

Schiappa je dugogodišnji zagovornik prava žena i imenovana je prvom ministricom za ravnopravnost spolova u zemlji 2017. godine.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

U ovoj je ulozi uspješno predvodila novi zakon o seksualnom uznemiravanju koji dopušta novčane kazne na licu mjesta muškarcima koji zovu, uznemiravaju ili prate žene na ulici.

Njezin izgled izazvao je kritike političkih kolega, uključujući francusku premijerku Elisabeth Borne.

Borne je rekla da to "nije prikladno, posebno u ovom razdoblju", izvijestila je u subotu BFMTV.

Francuska je trenutno u jeku političke i društvene krize izazvane potezom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da nastavi s kontroverznim penzionim reformama unatoč protivljenju javnosti.

Ministrica odgovorila na kritike

Schiappa je odgovorila svojim kritičarima:

"Odbrana prava žena da imaju kontrolu nad svojim tijelima, sve vrijeme. U Francuskoj su žene slobodne. Uz dužno poštovanje prema klevetnicima i licemjerima".

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gérald Darmanin stao je u odbranu Schiappe tokom intervjua za francuski informativni kanal CNews u nedjelju, nazvavši je "ženom od karaktera".

"Htio sam reći da je Marlene Schiappa hrabra političarka koja ima svoj karakter i svoj stil koji nije moj, ali poštujem", rekao je.