Novi ustupak desnici
0

Francuska ponovo kreće u reformu imigracionog sistema, prethodni pokušaj doveo do raspada vlade

N. Ž.
Michel Barnier i Bruno Retailleau autori kontroverznog prijedloga (Foto: EPA-EFE)
Michel Barnier i Bruno Retailleau autori kontroverznog prijedloga (Foto: EPA-EFE)
Nova vlada Francuske, koju predvodi premijer Michel Barnier, donijet će novi zakon o imigraciji, iako je samo prije nekoliko mjeseci prethodna vlast uradila značajne promjene u ovom sistemu, što je skoro srušilo vladajuću koaliciju.

Glasnogovornica Barnierove vlade Maud Bregeon rekla je da "Francuska treba novi zakon o imigraciji", te da će se prijedlog pred parlamentom naći početkom naredne godine.

Autori plana su, prema medijima u Francuskoj, Barnier i ministar unutrašnjih poslova Bruno Retailleau, koji je visokorangirani član desničarskih Republikanaca.

Prema novom prijedlogu, Francuska će značajno pooštriti svoj imigracioni sistem, a kritičari kažu da je ovo potez čiji je cilj privoliti desničarske stranke da podrže rad vlade.

To je na taj način shvatio i Jordan Bardella, predsjednik ekstremno desnog Nacionalnog okupljanja, koji je u intervjuu istakao da je ovo "dokaz da u parlamentu ništa neće proći bez njegove stranke", iako ova partija nije formalno dio većine.

Međutim, do problema bi moglo doći unutar parlamentarne grupe Renesansa, koja okuplja zastupnike iz stranke Emmanuela Macrona, predsjednika Francuske. Njihov lider i prethodni premijer Gabriel Attal rekao je da bi ovaj prijedlog mogao izazvati "eksploziju" unutar grupe.

Tako je bilo i prije nešto manje od godinu dana, kada je donesen prethodni zakon o imigracionom sistemu. Zastupnici iz Macronove Renesanse, kao i predstavnici centrističkih stranaka koji su pružili podršku prethodnoj vladi, tada su se podijelili, a ostavku je dala tadašnja premijerka Elisabeth Borne.