Metarfora mira
28

Francuska preuzima kontrolu od Španije nad malim otokom, ali neće ratovati

F. H.
Mapa: Google Maps
Mapa: Google Maps
Pheasant Island, najmanji teritorij na svijetu sa zajedničkim skrbništvom, u srijedu će promijeniti svoje državljanstvo iz španskog u francusko u primopredaji koja se obavlja dva puta godišnje.

Irun u Španiji i Hendaye u Francuskoj odgovorni su za brigu o njemu šest mjeseci godišnje jer je poduzet niz zaštitnih mjera za stabilizaciju kopnenog područja u rijeci Bidasoa.

Od 1. februara do 31. jula, Španija upravlja kondominijem, termin koji se koristi za označavanje političkog teritorija u kojem se više suverenih sila formalno slažu ravnopravno dijeliti moć. Drugih šest mjeseci kasnije ovaj mali otok postaje službeni dio Francuske.

Ovaj jedinstveni sporazum vodi porijeklo nakon prekida vatre na kraju Tridesetogodišnjeg rata između ove dvije zemlje 1618.-1648. godine, kada je određen kao neutralni prostor za razgraničenje novih graničnih područja. Otok dug 200 metara pretvoren je u metaforu mira.

Maleni otok ima mnogo imena. U rimsko doba bio je poznat kao Pausoa, baskijska riječ za prolaz ili korak. Zatim su Francuzi ovo preveli kao Paysans, što znači seljak, prije nego što su to prebacili u Faisans, što znači fazan.

"Na baskijskom ga neki nastavljaju zvati Konpantzia, ime koje nedvojbeno potječe od sastanaka koji su se održavali na otoku tokom 17. stoljeća", stoji na web stranici Baskijskog turizma.

Posjetiteljima je dopušten ulazak na otok samo u rijetkim prilikama. To uključuje dane primopredaje, kada se na otoku održava službena ceremonija sa zastavama, delegatima, diplomatima i obiljem formalne pompe, ili kao dio obilaska baštine.

U svijetu trenutno postoji tek par kondominijuma. U Evropi je Bodensko jezero trodominij između Austrije, Njemačke i Švicarske. Druga je rijeka Moselle i njene pritoke, Sauer i Our, kondominij koji dijele Njemačka i Luksemburg.

Tu je i područje zajedničkog režima, zajednička morska zona između Kolumbije i Jamajke, koja je uspostavljena bilateralnim sporazumom koji je postignut 1993., ali je stupio na snagu tek 1994. godine.

A tu je i područje Abyei koje osporavaju Južni Sudan i Sudan. Zaljev Fonseca još je jedan tridominij koji dijele Honduras, Salvador i Nikaragva.

Antarktika je posljednji, ali i najveći i najvažniji teoretski kontinentalni kondominij kojim upravlja 28 potpisnica Antarktičkog sporazuma iz 1959. godine.