snažna podrška
0

Francuska šalje Ukrajini avione Mirage 2000-5

D. Dž.
EPA
EPA
Ukrajinsko ratno zrakoplovstvo bi do kraja 2025. godine trebalo biti osnaženo donacijom francuskih višenamjenskih aviona Mirage 2000-5. Ovom donacijom bi se borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno povećale.

U cilju osnaživanja borbenih sposobnosti ukrajinskih snaga Francuska se odlučila pokrenuti proces slanja francuskih višenamjenskih aviona Mirage 2000-5.

"Francuska ima cilj da pošalje borbene avione francuske proizvodnje u Kijev u prvoj polovini sledeće godine", izjavio je ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu.

Ranije ove godine, predsjednik Emmanuel Macron obećao je dati avione Mirage 2000-5 ratom razorenoj zemlji. Ukrajinski piloti već lete na američkim avionima F-16 koje su donirale evropske zemlje, uključujući Nizozemsku i Dansku.

"Cilj je da ih opremimo borbenim sposobnostima vazduh-zemlja. I da ojačamo njihov sistem elektronskog ratovanja. Ali najvažnije od svega je obuka pilota i mehaničara, koja se nastavlja u Nancyju", rekao je francuski ministar.

Tačan raspored isporuka zavisi od toga kako se obuka odvijati ali proces pripreme infrastrukture u Ukrajini. I predsjednik Emmanuel Macron i ministar odbrane Sébastien Lekornu više su puta odbijali otkriti koliko će aviona biti poslato u Ukrajinu.