Kritičari protiv ideje
15

Francuzi planiraju dio radioaktivnog otpada iskoristiti u proizvodnji pribora za kuhanje i jelo

B. R.
Nuklearna elektrana u Fessenheimu (Foto: EPA-EFE)
Nuklearna elektrana u Fessenheimu (Foto: EPA-EFE)
Francuska energetska kompanija EDF ima neobičan plan nakon zatvaranja nuklearne elektrane u Fessenheimu, na sjeveroistoku zemlje, a taj plan jeste da dio nuklearnog otpada pretvori u viljuške, lonce i kvake za vrata.

To ne znači da će pribor za kuhanje i jelo biti radioaktivni, već da će se za proizvodnju spomenutih potrepština koristiti metal s "veoma niskom radioaktivnošću". Preostali otpad će biti poslan u postrojenja za preradu tog otpada.

Ako ovaj plan bude odobren, novi reciklažni centar za radioaktivni materijal prostirat će se na 15 hektara, a nalazit će se u blizini zatvorenog nuklearnog postrojenja.

"Na ovaj način bi se u 40 godina omogućila prerada 500.000 tona niskoradioaktivnog metala", izjavio je za francuski portal Reporterre bivši direktor nuklearne elektrane u Fessenheimu Laurent Jarry.

Niskoradioaktivni metali su u suštini ruševine, zemlja i ostaci koji nastaju usljed demontaže nuklearne elektrane ili industrije koja je koristila radioaktivne materijale. Zbrinjavanje ove vrste otpada uvijek stvara glavobolju proizvođačima jer moraju platiti dugotrajno skladištenje otpada ako ne pronađu drugo rješenje.

Opisano zbrinjavanje nuklearnog otpada bi bilo prvi put u Francuskoj dok se slična tehnika već koristila u Švedskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, nisu svi zadovoljni idejom. Naime, protivnici ove ideje smatraju da svaka doza radioaktivnosti, ma koliko je ona niska, predstavlja opasnost po zdravlje, prenosi Euronews.