Najbogatije zemlje
0

G7 uspostavlja specijalne policijske jedinice u borbi protiv ilegalnih migracija

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa sedam (G7) bogatih demokratija uspostavit će specijalizirane policijske jedinice za istraživanje trgovine migrantima, saopćio je u petak talijanski ministar unutrašnjih poslova, u okviru napora za rješavanje problema nezakonitih migracija.

Matteo Piantedosi najavio je inicijativu na kraju trodnevnog sastanka ministara unutrašnjih poslova G7 koji je također bio usredotočen na prijetnje koje proizilaze iz kriza na Bliskom istoku i u Ukrajini.

"Akcioni plan predviđa jačanje istražnih i operativnih kapaciteta policijskih snaga, uključujući pokretanje zajedničkih akcija", izjavio je on novinarima nakon razgovora u Mirabella Eclanu u južnoj Italiji.

"Jednoglasno smo ponovili da je razbijanje kartela za trgovinu ljudima prioritet",dodao je.

Desničarska vlada talijanske premijerke Giorgie Meloni, koja predsjedava G7 za 2024., traži saradnju s Evropskom unijom i afričkim vladama u borbi protiv trgovaca ljudima.

Novi akcioni plan naglašava potrebu za tješnjom saradnjom među državama G7 i zemljama porijekla i tranzita neregularnih migracijskih tokova.

"Članice G7 trebale bi stvoriti jedinice za provođenje zakona specijalizirane za zločine i istrage u području krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, ako one već ne postoje", naveli su oni u zajedničkoj izjavi.

Meloni je prošle godine potpisala ugovor s Albanijom o izgradnji prihvatnih kampova, u nastojanju da odvrati migrante od polaska na opasno putovanje morem u Italiju.

Piantedosi je kazao da će kampovi postati operativni u sljedećim sedmicama, dodajući da je italijanska inicijativa u Albaniji jedna od tema o kojima se razgovaralo na skupu ministara G7.

"To je rješenje koje svi gledaju s velikim zanimanjem", kazao je.

G7 čine Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada, prenosi Reuters.

G7