Bivši izraelski ministar
0

Gantz: Netanyahu je izgubio kompas, ali nije ubica, ubica je lider Hamasa

A. L.
Foto: Avshalom Sassoni/Flash90
Foto: Avshalom Sassoni/Flash90
Predsjednik Nacionalnog jedinstva i bivši ministar u ratnom kabinetu Izraela Benny Gantz kritikuje premijera Izraela Benjamina Netanyahua zbog miješanja njegovih ličnih interesa sa interesima zemlje, nazivajući takav pristup "opasnim".

Govoreći na godišnjoj konferenciji Advokatske komore Izraela nakon smrti šest talaca u Pojasu Gaze, Gantz je također govorio protiv retorike posljednjih dana koja Netanyahua prikazuje kao "ubicu".

"Netanyahu nije ubica i ja osuđujem huškanje protiv njega", kaže on.

"Šef Hamasa Yahya Sinwar je ubica, Hamas i Hezbolah i Revolucionarna garda su naši neprijatelji. Ali Netanyahu je izgubio svoj put i sebe vidi kao državu. A ovo je opasno", dodao je.

Netanyahu je, kaže, "kum koncepta opstanka na vlasti po svaku cijenu".

Gantz također osuđuje ministra pravde Yariva Levina, koji je odbio da imenuje novog predsjednika Vrhovnog suda otkako je bivša predsjednica Esther Hayut otišla u penziju u oktobru prošle godine.

"Čak i tokom ovih teških dana, ministar pravde nastavlja da šteti pravosudnom sistemu i građanima Izraela, odbijajući da sazove komisiju za izbor sudija i uradi ono osnovno, izabere predsednika Vrhovnog suda nakon više od godinu dana", kaže.