Krajem mjeseca druga doza
52

Gaza: Do sada 90 posto djece dobilo prvu dozu vakcine protiv dječije paralize

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vakcinacija protiv dječije paralize u Gazi dostigao je 90 posto realizacije, kaže čelnik palestinske agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice, dodajući da je sljedeći korak osigurati da stotine hiljada djece dobije drugu dozu na kraju mjeseca.

"Strane u sukobu su uglavnom poštovale različite potrebne 'humanitarne pauze', pokazujući da kada postoji politička volja, pomoć se može pružiti bez ometanja. Naš sljedeći izazov je osigurati djeci drugu dozu krajem septembra", napisao je Philippe Lazzarini na mreži X.

Podsjetimo, početkom augusta Ministarstvo zdravstva Gaze proglasilo je epidemiju virusa dječije paralize duž Pojasa Gaze, povezanu s izraelskim napadom.

U biti, širenje bolesti je lakše zbog uništavanja zdravstvene skrbi i javne zdravstvene infrastrukture od izraelskih snaga.

U svojoj analizi, Foreign Policy je naveo da izbijanje poliovirusa neće utjecati samo na stanovnike Gaze, već će se proširiti i na stotine hiljada Izraelaca.

Dječija paraliza je po život opasna bolest koju karakterizira paraliza udova i, u nekim slučajevima, pluća. Dječja paraliza je neizlječiva, zarazna bolest koja omogućuje jednoj osobi da istovremeno zarazi nekoliko stotina drugih tihim prijenosom.

Iako je bolest zaustavljena u razvijenim zemljama, predstavlja rizik za Izrael zbog ultraortodoksnih jevreja (Haredim), populacije koja se općenito protivi vakcinaciji, ostavljajući oko 175.000 djece ranjivim na bolest.

Izraelska vojska i palestinski pokret Hamas dogovorili su krajem augusta tri odvojena, lokalizirana trodnevna prekida vatre u Pojasu Gaze kako bi se omogućila vakcinacija oko 640.000 djece protiv dječije paralize.