Zastrašujuća statistika
40

Gaza je trenutno najopasnije mjesto na svijetu za djecu: Trećina ubijenih mališana je mlađa od pet godina

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gaza je trenutno najopasnije mjesto na svijetu za djecu, gdje su sukobi i humanitarna kriza ostavili iza sebe zastrašujuće statistike. Gotovo 30 posto od 11.300 ubijene djece u Pojasu Gaze bilo je mlađe od pet godina.
Prema podacima svjetske humenitarne organizacije Save the children, ovaj broj uključuje više od 710 beba koje nisu doživjele ni prvu godinu života. Gaza, osim toga, bilježi najviše stope dječje neuhranjenosti u svijetu.

Do kraja augusta, 3.100 djece mlađe od pet godina je izgubilo živote, a hiljade drugih ostaju ugrožene zbog teške neuhranjenosti. Ove brojke, prema izvještaju Ministarstva zdravstva Gaze, predstavljaju samo dio tragične slike jer se 2.800 tijela još uvijek identifikuje.

Humanitarne organizacije upozoravaju da u Gazu ne stiže 83% potrebne humanitarne pomoći, što dodatno pogoršava ionako tešku situaciju. Djeca su svakodnevno izložena nasilju, lošoj zdravstvenoj skrbi i oskudici hrane, dok se sve veći broj slučajeva akutne neuhranjenosti prijavljuje širom Pojasa Gaze. UN stručnjaci već predviđaju mogućnost izbijanja gladi, sa smrtnim ishodima zbog neuhranjenosti i gladi koji su već zabilježeni.

Zastrašujući podaci o neuhranjenosti

Organizacija Save the Children nedavno je pregledala gotovo 3.000 djece mlađe od pet godina i utvrdila da se 20% njih bori s umjerenom akutnom neuhranjenošću, dok 4% pati od teške neuhranjenosti. Zaposlenici ove organizacije izvještavaju o prizorima djece koja pretražuju smeće u potrazi za hranom.

Najranjivija grupa su djeca mlađa od pet godina te trudnice i dojilje, jer su u toj fazi života njihove potrebe za hranjivim tvarima najizraženije. Dijete s akutnom neuhranjenošću ima 11 puta veću vjerovatnoću da umre od uobičajenih bolesti poput upale pluća. Polovina smrti djece ispod pet godina globalno je povezana s pothranjenošću.

Sukob i zdravstvena kriza prijete budućnosti palestinske djece

Somayya, majka sedmero djece iz Gaze, opisuje užasavajuću realnost života u izbjegličkom kampu u Deir al-Balahu. Njen najmlađi sin, Ali, ima teški oblik osteomalacije, bolesti koja omekšava kosti zbog pothranjenosti. „On ne može ni hodati ni puzati. Nema hrane, nema mesa, mlijeka, jaja... ništa nije dostupno“, kazala je Somayya.

Zdravstvena kriza u Gazi se pogoršava, a funkcionira tek 17 od 36 bolnica. Save the Children upozorava da bi ovaj kolaps zdravstvenog sistema mogao trajno ostaviti fizičke i psihološke posljedice na generaciju palestinske djece.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će oko 25% ranjenih – njih 22.500 – trebati dugoročnu rehabilitaciju zbog povreda udova, amputacija, povreda kičme i opekotina.

Hitna potreba za primirjem i humanitarnom pomoći

Jeremy Stoner, regionalni direktor Save the Children za Bliski istok, sjevernu Afriku i istočnu Evropu, izjavio je: „Šteta koja je nanesena djeci u Gazi prijeti da uništi njihovu budućnost. Svakim danom bez primirja postaje sve teže pomoći ovoj djeci da ponovo sastave komadiće svojih uništenih života. Za hiljade njih, već je prekasno.“

Organizacija poziva na hitno, bezuslovno otvaranje humanitarnih koridora kako bi se životno neophodna pomoć dostavila ugroženim porodicama, dok istovremeno nastavljaju pružati zdravstvenu njegu, hranu, čistu vodu i psihosocijalnu podršku za djecu i njihove porodice.

Gaza je postala mjesto gdje su dječiji životi prekinuti prije nego su imali priliku započeti, a globalna zajednica mora poduzeti hitne mjere kako bi se spriječilo daljnje pogoršanje humanitarne katastrofe koja prijeti cijeloj generaciji palestinske djece.