Zadržao optimizam
44

General NATO-a komentarisao rusko napredovanje: Nije veliko, Ukrajina još može da pobijedi

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, vjeruje da unatoč napredovanju ruskih snaga na bojnom polju, Ukrajina još uvijek može dobiti rat, priznajući da je pauza u podršci utjecala na događaje na frontu.

Bauer je rekao da "još nije prekasno" da Ukrajina dobije rat, jer su "Rusi napredovali, ali je on još uvijek prilično ograničeno i još uvijek nije strateški". Međutim, istaknuo je da je pauza u vojnoj podršci Zapada doista utjecala na ukrajinsku frontu.

"Najvažnije je da i dalje šaljemo pomoć. I što rat duže traje, to je teže to učiniti. Mnoge zemlje već dvije godine daju oružje i municije iz svojih rezervi, ali to nije beskrajno", dodao je najviši NATO general.

Prema njegovom mišljenju, zapadne zemlje mogu nastaviti opskrbljivati Kijev oružjem ili daljnjim iscrpljivanjem vlastitih rezervi ili još većim pritiskom na odbrambenu industriju "da proizvodi puno više i brže".

"Vjerovatno će trebati najmanje godinu dana da stvarno postignemo povećanu proizvodnju na Zapadu. Morat ćemo prebroditi ovo razdoblje kako bi se Ukrajina mogla pripremiti za sljedeću protuofanzivu. Ali to neće biti lako. U okupiranom dijelu Ukrajine ima 450.000 Rusa", predviđa Bauer.

U martu je predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a po prvi put posjetio Kijev i upozorio na pretjerani pesimizam o sposobnosti Ukrajine da dobije rat.