Zbog male razlike
108

Georgia će ponovo brojati glasove za američkog predsjednika

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni sekretar Georgije Brad Raffensperge potvrdio je da će doći do ponovnog brojanja glasova na izborima za američkog predsjednika. Ova država pobjedniku nosi 16 elektorskih glasova, a trenutnu prednost ima Joe Biden.

"Ponovno će se brojati u Georgiji", rekao je Raffensberger u Atlanti, obećavajući transparentnost procesa. U Georgiji je ostalo za izbrojati još 4.169 glasova.

S obzirom na to koliko je neizvjesna predsjednička utrka u toj američkoj državi, očekivalo se da će se izvršiti ponovno brojanje glasova.

Trenutno Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa za samo 1.579 glasova u Georgiji. Analitičari CNN-a su kazali da kandidati imaju pravo zahtjevati novo brojanje ukoliko je razlika manja od 5 posto.

Prebrojavanje će također imati ogromne implikacije na kontrolu nad američkim Senatom. Do sada je udio glasova Republikanca Davida Perduea opao ispod 50 posto, što bi zahtjevalo drugi krug izbora u januaru.

Ako uzmu oba mjesta u Georgiji, moguće je da bi demokrate mogli preuzeti kontrolu nad Senatom i Bijelom kućom, što bi značilo pobjede u obje utrke.