Premijer Italije
0

Giuseppe Conte: Ublažavamo mjere protiv koronavirusa prihvatajući "izračunati rizik"

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski premijer Giuseppe Conte okarakterisao je kao "izračunati rizik" ublažavanje mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa u Italiji.
Conte je, pod pritiskom da se ublaže mjere uvedene kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, sklopio sporazum s pokrajinskim čelnicima širom zemlje kako bi se otvorio put ublažavanju mjera koje su osakatile treću najjaču ekonomiju eurozone.

"Preuzimamo na sebe 'izračunati rizik' svjesni da bi zaraza mogla ponovo početi da se širi", rekao je Conte, dodavši da moraju prihvatiti rizik budući da ne mogu čekati vakcinu.

Italijani će se moći kretati unutar vlastite regije od ponedjeljka, a trgovine, barovi, restorani, frizerski saloni i druge firme će moći početi raditi.

Socijalno distanciranje i druge epidemiološke mjere propratit će ublažavanje mjera, tako da će kupci morati nositi zaštitne maske i poštovati preporučenu udaljenost od jednog metra. Škole i univerziteti ostaju zatvoreni.

Ublažavanje mjera započelo je nakon što je izvorni evropski epicentar koronavirusa zabilježio najmanji broj smrtnih slučajeva otkako se bolest počela naglo širiti početkom marta.