Novo-staro žarište
0

Glad Brisela za profitom i "krvavi minerali": Kako je jedan sporazum razbuktao strasti u Africi

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je priča o rudarenju minerala koji bi mogli biti od koristi za proizvodnju električnih automobila zahvatila cijeli svijet, u Africi bi ona mogla biti okidač za još jedan sukob.

Naime, brojne organizacije optužuju Evropsku uniju da je zbog tzv. gladi za mineralima razbuktala sukob na prostoru istočnog Konga, koji se suočava s jednom od najgorih humanitarnih kriza.

"Ogorčenje je izazvano strateškim sporazumom o mineralima koji je Evropska komisija 19. februara sklopila s Ruandom, zemljom koja graniči s Demokratskom Republikom Kongo. Za EU, ovaj sporazum je prilika da dobije pristup mineralima koji su neophodni za zelene i energetske ciljeve", piše Politico.

Ipak, kritičari ovog sporazuma optužili su EU da će ovaj pakt zapravo pomoći pobunjeničkoj grupi M23 koja se bori u susjednom Kongu, a koja igra ključnu ulogu i za eksploataciju minerala.

"Sporazum između EU i Ruande je neukusna provokacija", rekao je predsjednik Konga Felix Tshisekedi.

Otkako je potpisan sporazum, borci M23 povezani s Ruandom, proširili su svoje posjede nad mineralnim resursima istočnog Konga.

Krajem aprila, baš kada je predsjednik Francuske Emmanuel Macron preklinjao Ruandu da prestane podržavati M23, pobunjenici su zauzeli grad Rubayu rudarsko središte u blizini granice u istočnom Kongu.

"Obilni mineralni resursi i njihovo krijumčarenje često pomažu finansiranju oružanih grupa u istočnom Kongu. Zbog ovih sukoba raseljeno je više od sedam miliona ljudi na ovom prostoru", navodi Politico.

Iako je Evropska unija uputila pozive na deeskalaciju nasilja te je obećala humanitarnu pomoć, analitičari smatraju kako će sporazum s Ruandom dodatno destabilizovati regiju.

"Sporazum šalje poruku da EU, budući da joj je potreban pristup mineralima, može ići dalje od principa ljudskih prava", rekao je Emmanuel Umpula, izvršni direktor organizacije African Natural Resources Watch.

Koliko je za Evropu bitna Ruanda dokaz je kako Brisel ovu državu naziva glavnim igračem u svjetskom vađenju tantala.

"Ruanda ima potencijal da postane središte za dodatnu vrijednost u sektoru minerala", navode iz Brisela.

Osim što je sporazum s EU nazvao provokacijom, predsjednik Konga Tshisekedi je rekao da se čini kako EU vodi rat protiv Konga preko posrednika.

"Brisel sve više pribjegava takvim sporazumima o saradnji koji nemaju obavezujuće trgovinske implikacije, ali ih je lakše zaključiti od tradicionalnih trgovinskih sporazuma. Njihov cilj je diverzifikovati zalihe ključnih minerala i suprotstaviti se pekinškoj inicijativi Pojas i put", ističe magazin Politico u analizi.