"Može i bez EU fonda"
79

Glasnogovornik Viktora Orbana: U Mađarskoj mediji ne vode politiku, to je možda tajna našeg uspjeha

I. Sa.
Mađarska tokom šestomjesečnog rotirajućeg predsjedanja Vijećem Evropske unije želi ostaviti trag i to predsjedništvo želi koristiti na politički način, izjavio je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs.

Upitan je da li je Orban spreman se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bez saglasnosti ostalih članova, odgovorio je da o tome ne želi unaprijed govoriti.

"Nastojimo da nam mediji i medijske interpretacije ne vode politiku i u tome je možda tajna mađarskog uspjeha", rekao je on.

On je naglasio opredijeljenost Mađarske da postigne prekid vatre i počne pregovore o situaciji u Ukrajini.

Kovacs je naglasio da je Mađarska dosljedno održavala stav koji odstupa od zajedničke evropske perspektive, zalažući se za mirno rješenje i pregovore za rješavanje očiglednog kršenja međunarodnog prava.

Ukazao je na hitnu potrebu zaustavljanja sukoba koji je doveo do stotina hiljada žrtava.

Iznio je i podatak da 85 posto osoba u toj zemlji se zalaže za mir i protivi se isporuci oružja Kijevu.

Kritikovao je Evropsku uniju zbog pokušaja da zaobiđe mađarsku opoziciju naoružavanju Ukrajine, opisujući napore Evropske komisije pod predsjednicom Ursulom von der Leyen kao neučinkovite.

On je izostanak evropskih komesara na otvaranju mađarskog predsjedavanja Vijećem EU pripisao organizacionim razlozima i nedostatku dovoljnog i odgovarajućeg vremena, odbacivši ideju o političkim nesuglasicama.

Braneći mišljenje Mađarske, Kovacs je rekao da ta zemlja neće promijeniti svoj stav uprkos svojoj ulozi u Vijeću EU. On je kategorički odbacio svaki oblik prisile od strane evropskih institucija, ističući suverenitet Mađarske i važnost jednoglasnosti u donošenju odluka EU.

Kovacs je samouvjereno izjavio da se Mađarska može snaći i bez fondova EU, ističući otpornost zemlje i privrženost principima.