Slučaj iz 2000. godine
70

"Gledam ga i pokušavam naći nešto ljudsko": Kako je Margaret Thatcher na primjeru Kurska opisala Putina

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekoliko puta kroz historiju Rusije Kursk je bio u fokusu javnosti, a posljednji put kada se to dogodilo bilo je 2000. godine kada je u stravičnoj nesreći na podmornici Kursk život izgubilo 118 mornara.
Događaj koji se desio na početku Putinove vladavine Rusijom za mnoge političare na Zapadu bio je i momenat kada su procijenili kako se novi ruski lider ponaša u kriznim situacijama poput ove.

Jedna od onih koja je naročito analizirala ovo ponašanje bila je i nekadašnja premijerka Velike Britanije Margaret Thatcher koja je još tada iznijela kritike na račun Putina.

Ruske vlasti nisu mnogo govorile o nesreći, odbili su pomoć zapadnih zemalja, a mornari su život okončali na dnu Barencovog mora.

"Bilo je vrlo interesantno to što s dogodilo. Ako ikada dođe do nesreće na Zapadu, sve oružane snage će otići tamo. Političari će se odmah okupiti i pitati treba li pomoći. Ako nemamo načina da im pružimo pomoć, doći će neko drugi. Nije bitna podmornica već životi mornara", rekla je Thatcher.

U svom govoru, premijerka je naglasila kako želju za brzom reakcijom nije vidjela kod Putina.

"Zanimljivo, novi vođa Rusije nije reagovao brzo. Nije pokušao nikoga mobilizirati. Oni još uvijek ne cijene ljudski život na način kao mi. Sva pomoć je stigla prilično kasno. Na neki način mi je laknulo što je Putin toliko kritikovan. Trebalo je to da uradi, a nije", poručila je.

Na kraju, rekla je i kako kod Putina nije mogla pronaći nijednu karakteristiku humanosti.

"Gledam sliku gospodina Putina i pokušavam pronaći trag ljudskosti i čovječanstva", navela je Thatcher.

Inače, nesreća u podmornici Kursk dogodila se 12. augusta 2000. godine. Podmornica iz ruske Sjeverne flote učestvovala je u opsežnim vojnim manevrima u Barencovom moru.

Sada, 24 godine kasnije, Kursk je ponovno u fokusu javnosti, a upadom ukrajinskih vojnika ponovno je na površinu isplivala potpuna neorganizovanost ruske vojske i ostalih službi na granici. Također, mnogi su i u ovom slučaju Putina kritikovali zbog nedostatka emocije prema situaciji u kojoj su se našli ruski vojnici u Kurskoj oblasti, a od kojih je većina zapravo na vojnom roku te ne spadaju među oružane grupacije s borbenim iskustvom.