Bivši ministar odbrane
24

Gluhi telefoni u Ukrajini: Reznikov tvrdi da ne zna ništa o premještaju na novo ministarsko mjesto

V. K.
Oleksij Reznikov (Foto: EPA-EFE)
Oleksij Reznikov (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov smijenjen sa ove pozicije, pojavile su se informacije kako bi on trebao preuzeti drugi resor unutar ukrajinske vlade, tačnije Ministarstvo strateške industrije.
Međutim, ono što je djelovalo kao konačna odluka, čini se da je daleko od toga s obzirom na to da Reznikov tvrdi kako njemu niko nije ponudio takvu funkciju.

"Ovo je stvarno novost za mene. Nisam imao nijedan razgovor o Ministarstvu strateške industrije s predsjednikom tj. vrhovnim komandantom", rekao je Reznikov.

Kako pojašnjava, njegovu smjenu može potpisati samo predsjednik Volodimir Zelenski.

"Još jednom ponavljam, ostavku ministra odbrane ili ministra vanjskih poslova može donijeti samo predsjednik Ukrajine u skladu sa Ustavom. O imenovanju na novu funkciju, naravno, raspravlja se u skladu sa zakonom. Prvi put čujem za Ministarstvo strateške industrije", naglašava.

Također, govorio je i o tome kako ne može prihvatiti novu funkciju o kojoj se špekulira.

"Želim kao pravnik da kažem da takva procedura prelaska unutar vlade može biti samo na zahtjev premijera. Ako bih iznenada dobio takvu ponudu od predsjednika Ukrajine ili premijera, odbio bih je. Nemam stručnost koja bi mi omogućila da budem ministar strateške industrije. Mislim da je to greška", zaključio je Reznikov.