Odlazak nakon izbora
33

Gonzalez potvrdio da je dobio azil u Španiji i najavio borbu za demokratiju u Venecueli

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kandidat venecuelanske opozicije Edmundo Gonzalez obećao je da će nastaviti da se bori za demokratiju u svojoj zemlji, nakon što je dobio azil u Španiji.
Gonzalez je napustio Venecuelu u subotu, nakon što je proveo sedmice skrivajući se u španskoj ambasadi u Karakasu.

Odlazak 75-godišnjaka iz zemlje uslijedio je nakon izbora 28. jula, na kojima je predsjednik Nicolas Maduro proglasio pobjedu koju je osporavao Gonzalez, ali i mnogi dijelovi međunarodne zajednice.

U audio poruci je rekao da je uvjeren da će sa svojim timom uskoro nastaviti borbu za postizanje slobode i oporavak demokratije u Venecueli.

Prije njegovog odlaska, u Venecueli je raspisan nalog za hapšenje, a vlada ga je optužila za zavjeru i krivotvorenje dokumenata.

Zahvalivši svojim pristalicama na izrazima solidarnosti i potvrdivši svoj dolazak u Španiju, Gonzalez je rekao:

"Moj odlazak iz Karakasa bio je okružen epizodama pritiska, prinude i prijetnji da mi neće biti dozvoljeno da odem."

Ranije je opoziciona liderka zemlje Maria Corina Machado napisala na društvenim mrežama da je donio odluku da napusti zemlju jer je njegov život bio u opasnosti, navodeći kao razlog "brutalni talas represije" nakon izbora.

U jučerašnjoj izjavi, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Gonzalesov odlazak iz Venecuele direktan rezultat antidemokratskih mjera koje je Nicolas Maduro pokrenuo protiv naroda Venecuele, uključujući Gonzáleza i druge opozicione lidere.