Veliko istraživanje
91

Gotovo polovina Ukrajinaca smatra da je vrijeme za pregovore, ali ne žele Putinove uvjete

F. H.
Mapa: Deepstatemap
Mapa: Deepstatemap
Prema novom istraživanju 44 posto stanovnika Ukrajine smatra da je došlo vrijeme za službene mirovne pregovore između Ukrajine i Rusije, dok je 35 posto uvjereno da nije. Istodobno, velika većina ispitanika ne slaže se s uvjetima ruskog lidera Vladimira Putina.

Anketa Centra Razumkov provedena od 20. do 28. juna 2024. godine po narudžbi ukrajinskih internetskih novina ZN.UA.

ZN.UA naglašava da će gotovo polovica (49%) stanovnika centralne Ukrajine mirno prihvatiti informaciju o početku službenih pregovora s Rusijom. Jako mali broj onih koji su spremni na pregovore zabilježeno je na zapadu Ukrajine, 35 posto.

"A sada vrijedi napomenuti da nije zapad zemlje, već istok, koji je svakodnevno pod udarom ruskih zračnih bombi, onaj koji najviše nerado pregovara. Samo 33 posto stanovnika istoka Ukrajine su spremni za pregovore, a gotovo isto toliko (34 posto) je protiv njih, a gotovo isto toliko (32 posto) još je neodlučno", piše ZN.UA.

ZN.UA kao indikativne navodi brojke s juga Ukrajine. 60 posto stanovnika juga smatra da je došlo vrijeme za službene pregovore s Rusijom, što je gotovo 16 posto više od prosjeka za Ukrajinu.

Istodobno, većina Ukrajinaca smatra da nije potrebno pristati na uvjete koje je Vladimir Putin iznio uoči mirovnog samita.

Konkretno, 83 posto ispitanika ne slaže se s povlačenjem ukrajinskih trupa s područja Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti unutar njihovih administrativnih granica. 84 posto ispitanika je protiv ustupanja ovih oblasti Ruskoj Federaciji. 77 posto Ukrajinaca ne slaže se s ukidanjem svih zapadnih sankcija Rusiji.

Međutim, mišljenja su se razlikovala oko ideje da se neutralni, nesvrstani i nenuklearni status Ukrajine upiše u Ustav Ukrajine: 58 posto protiv, 22 posto za.

ZN.UA naglašava da samo 9 posto stanovnika zapadne Ukrajine prihvaća takve izmjene Ustava. Središnji dio zemlje ima 25 posto onih koji se slažu, a istočni 23 posto. Najveća potpora takvim promjenama je na jugu, a 39 posto stanovnika ovog područja spremno je podržati neutralnost Ukrajine. Promatramo li ovu brojku prema dobi, neutralnosti su skloniji građani južnih krajeva u dobnoj skupini 60+.

ZN.UA napominje da je studija ispitala mišljenja 2027 ispitanika u dobi od 18 i više godina te da teoretska pogreška uzorka ne prelazi 2,3 posto. Također se napominje da su intervjuirali ljude koji su predstavljali domovinu u Ukrajini.

"Većina strastvenih dragovoljaca ili onih koji su bili prisiljeni da im se pridruže su na frontu. Sada je nemoguće proučavati mišljenje vojske, koja nosi teret rata i ima pravo na najznačajniji glas, ako Nije odlučujući u pregovorima s Rusijom, stoga se rezultati ankete ne mogu smatrati mišljenjem cijele zemlje", piše ZN.UA.