Španija
0

Grad u srcu Andaluzije kreće u borbu s ilegalnim apartmanima: Najavljene ekstremne mjere

V. K.
Sevilla (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Sevilla (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Gradsko vijeće Seville u Španiji odlučilo se na drastičnu mjeru borbe protiv nelegalnih turističkih apartmana.

Naime, grad je donio odluku da će svim apartmanima za koje se utvrdi da posluju van zakona isključiti vodu. Za sada, procjena je kako u Sevilli postoji oko 5.000 takvih apartmana.

"Ovih 5.000 neregularnih kuća uključuje i one koje su upisane u općinski registar i koje ne ispunjavaju obavezu da budu na sprat, ili određene uslove projektovanja, i one koje nisu uknjižene. Upoređujemo podatke sa platformama i analizom će se utvrditi tzv. turistički stres svakog dijela grada", naveli su izvori iz gradske uprave za španski El Pais.

U prvom krugu kontrola na meti će biti 715 stanova te će se njima isključiti voda zbog toga što nisu imali dozvolu za gradnju jednog ili više spratova.

Andaluzija je regija u Španiji s najviše turističkih objekata s ukupno 117.000 nekretnina i 620.000 prostorija koje se izdaju kao apartmani.

"Postupat ćemo s nultom tolerancijom u turističkim apartmanima koji posluju nelegalno. Više kontrole i više sankcija kako bi se stalo na kraj nelegalnim apartmanima u Sevilli", rekao je gradonačelnik grada Jose Luis Sanz.