Trump ili Harris
2

Građanima u SAD-u otvoreno klađenje na pobjednika izbora: Ulog može biti do 100 miliona dolara

N. Ž.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Od 4. oktobra je građanima u SAD-u omogućeno legalno klađenje na ishod predsjedničkih izbora u ovoj zemlji, a koji su zakazani za 6. novembar.

Nešto više od mjesec dana prije izbora, platforme poput start-upa Kalshi ili firme Interactive Brokers građanima SAD-a nude mogućnost opklade na pobjednika ili pobjednicu izbora za Bijelu kuću.

Na platformi Kalshi građani se mogu kladiti i na to da li će demokrate ili republikanci kontrolisati donji i gornji dom američkog Kongresa. Maksimalan ulog je 100.000.000 dolara.

S druge strane, utrke za senatore iz saveznih država poput Ohia, Arizone i Wisconsina je ponuđena korisnicima Interactive Brokersa.

Obje firme su zabilježile ogromne količine opklada u samo nekoliko sati od otvaranja mogućnosti za klađenje. Kalshi je objavio da je 300.000 dolara uloženo u par sati, a Interactive Brokers tvrde da je više od pola miliona opklada urađeno od otvaranja.

Donald Trump ili Kamala Harris će postati novi predsjednik ili predsjednica SAD-a nakon što se 6. novembra održe izbori.