Spremaju se protesti
33

Gruzija na korak od potpunog haosa nakon izbora: "Prihvatanje ovih rezultata je prihvatanje Rusije"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što je proruski orijentirana stranka Gruzijski san odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima u Gruziji, oglasila se predsjednica ove zemlje te je pozvala građane na masovne proteste.
Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili organizovala je konferenciju za medije nakon što su potvrđeni rezultati izbora te je uputila poruku svim građanima i poručila kako su protesti jedino rješenje za ovakvu situaciju.

"Ne prihvatam ove izbore. To se ne može prihvatiti. Prihvatanje ovih rezultata je prihvatanje Rusije u ovu zemlju. Prihvatanje podređenosti Gruzije Rusiji", rekla je ona.

Kako je naglasila, protesti će biti održani u glavnom gradu Tbilisiju u 19 sati.

"Postali smo svjedoci i žrtve ruske specijalne operacije. Ukrali su nam pravo na izbor i sproveli su ruske izbore", naglasila je.

Povodom rezultata izbora oglasila se i opoziciona Koalicija za promjene te su naveli kako njihovi zastupnici neće preuzeti svoje mandate. Opozicione stranke kritikovale su rezultate izbora prema kojima je stranka Gruzijska san osvojila 53 posto glasova, u odnosu na 38 posto koliko su osvojile opozicione stranke.

Ovakav odnos snaga omogućava stranci Gruzijski san da formira vlast bez potrebe za koaliranjem s drugim strankama.

Uoči izbora, vladajuća stranka je također obećala da će zabraniti gotovo sve opozicione stranke, i donijela je niz zakona u ruskom stilu koji označavaju grupe za ljudska prava i medije koje podržava Zapad kao "strane agente" i stavljaju van zakona javne reference na LGBTQ+ zajednicu.

Zajedničku izjavu u kojoj se proglašava da glasanje nije bilo ni slobodno ni pošteno potpisalo je više od deset evropskih i kanadskih političara, uključujući i predsjednike parlamentarnih odbora za vanjske poslove u Njemačkoj, Litvaniji, Irskoj i Ukrajini.

"U tom kontekstu, Evropska unija ne može priznati rezultat", navodi se.