Misteriozna osoba
1

Hamas će ime novog vođe držati u tajnosti, izabrana komisija koja će upravljati grupom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dužnosnik Hamasa rekao je BBC-u da će pokret vjerovatno tajiti identitet svog novog vođe iz sigurnosnih razloga (pokret je učinio istu stvar 2003. nakon atentata na tadašnjeg šefa Hamasa, šeika Ahmeda Yasina i njegovog nasljednik, dr. Abdel Aziz al-Rantisi).

Pokret namjerava izabrati novog lidera u martu sljedeće godine, a do tada će ga voditi peteročlano povjerenstvo.

Odbor će činiti Khalil al-Hayya, Khaled Meshaal, Zaher Jabarin, Muhammad Darwish, šef Vijeća Shura, i peta osoba čiji identitet ostaje neotkriven.

Dužnosnik je naznačio da je Khalil al-Hayya preuzeo odgovornost za većinu političkih i vanjskih poslova, uz njegov direktni nadzor nad pitanjima vezanim za Gazu. Kao rezultat toga, on učinkovito funkcionira kao vršitelj dužnosti vođe pokreta.

Dužnosnik je dodao da je Hamas bio iznenađen načinom na koji je Yahya Sinwar ubijen prošle sedmice jer su mislili da je on bio na mnogo sigurnijoj lokaciji u vrijeme atentata.

Govoreći o pitanju zarobljenika dužnosnik je tada ustvrdio da pokret posjeduje i sposobnost i osoblje da osigura njihovu sigurnost, iako se suzdržao od pružanja konkretnih pojedinosti. Također je istaknuo da je od prošlog juna bilo minimalnih pregovora.

Dužnosnik je otkrio da se iranski ministar vanjskih poslova sastao s Khalilom al-Hayyom u petak u turskoj prijestolnici Ankari i izrazio saučešće zbog mučeništva Sinwara, te rekao da Iran očekuje da bi se izraelski napad na Iran mogao dogoditi sedam dana ili manje prije SAD-a. izbori.