"To je iluzija"
27

Hamas odgovorio na Bidenovu izjavu da je sporazum o prekidu vatre bliži nego ikad

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hamas je sugestije o napretku u sporazumu o prekidu vatre između Izraela i Gaze opisao kao iluziju, nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da se osjeća "optimistično".
Nakon dvodnevnih pregovora u Kataru koje podržavaju SAD, predsjednik Biden je u petak rekao da je sporazum "bliži nego što je ikada bio".

Međutim, visoki dužnosnik Hamasa rekao je za BBC da nije bilo napretka i da posrednici "prodaju iluzije".

U nedavnoj zajedničkoj izjavi, SAD, Katar i Egipat naveli su da su predstavili prijedlog za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji "sužava jaz" između Izraela i Hamasa.

Što se tiče ovih posljednjih pregovora koji se vode u Kataru, posrednici su rekli da su protekla dva dana razgovora o prekidu vatre bili "ozbiljni, konstruktivni i vođeni u pozitivnoj atmosferi".

Očekuje se da će tehnički timovi nastaviti raditi u narednim danima na detaljima o tome kako implementirati predložene uslove prije nego što se visoki vladini zvaničnici ponovo sastanu u Kairu, nadajući se da će postići dogovor o uslovima navedenim u Dohi, piše BBC.

Apropo uključenosti SAD-a u dešavanja između Hamasa i Izraela, Hamas kaže da se zločini nad Palestincima koji su u toku vrše uz "apsolutnu podršku američke administracije i zapadnih prijestolnica, koje pružaju potrebno pokriće i vrijeme izraelskoj vladi da počini varvarski genocid u Pojasu Gaze".

U saopćenju na svom službenom Telegram kanalu, iz Hamasa su rekli da su zločini Izraela djela "kolektivnog kažnjavanja" koji predstavljaju "etničko čišćenje", dok je pozvao međunarodnu zajednicu da "prestane šutjeti i da privede ratne zločince pravdi".

Od 7. oktobra 2023. godine, najmanje 40.074 ljudi je ubijeno, a 92.537 ranjeno u izraelskom ratu u Gazi .