Odavali informacije
0

Hamas osudio sedam Palestinaca iz Pojasa Gaze na smrt zbog saradnje sa Izraelom

F. H.
Vojni sud Hamasa u Pojasu Gaze u nedjelju je izrekao smrtne kazne vješanjem sedmorici Palestinaca optuženih za kolaboraciju s Izraelom.

Sedam ostalih Palestinaca osuđeno je na doživotni zatvor s prinudnim radom nakon što su proglašeni krivima za istu optužbu. Njihova imena nisu objavljena. Svi su optuženi za “komuniciranje s neprijateljskim stranama”.

Hamas je saopćio da su osuđenici proglašeni krivima jer su izraelskim snagama sigurnosti dali informacije o članovima naoružanih skupina i lokaciji tunela i raketa u Pojasu Gaze.

Palestinske skupine za ljudska prava kritizirale su Hamas zbog izricanja smrtnih kazni protiv stanovnika Pojasa Gaze. Represije protiv "kolaboratora" odražavaju rastuću zabrinutost Hamasa zbog izraelskih obavještajnih sposobnosti u Gazi.

Jedan osuđenik, 48-godišnji stanovnik izbjegličkog kampa al-Buriej, pritvoren je 12. februara 2019. Navodno je regrutiran kao doušnik za Izrael 2007. kada je primio telefonski poziv od izraelskog obavještajca koji mu je ponudio njega raditi. Muškarac je navodno prihvatio ponudu i svom voditelju dao informacije o članovima oružanih skupina u Pojasu, uključujući kućne adrese, brojeve telefona i vrstu vozila koja koriste.

Drugog Palestinca, 31-godišnjeg stanovnika Deir al-Balaha, uhapsile su sigurnosne snage Hamasa 5. septembra 2019. Navodno je unovačen kao doušnik 2011. i navodno je dao izraelskim obavještajnim službenicima informacije o lokalnim naoružani napadači, položaj tunela i mjesta gdje su bili skriveni projektili i eksplozivi.

Trećeg osuđenika, 33-godišnjeg stanovnika grada Gaze, uhapsile su sigurnosne snage Hamasa 13. decembra 2018. Navodno je 2010. počeo raditi kao doušnik za izraelske sigurnosne snage, a također je dostavljao informacije o pripadnicima oružanih skupina, tunele i rakete.

Četvrti muškarac, 62-godišnji stanovnik sjevernog pojasa Gaze, priveden je 3. aprila 2017. Optužen je da je služio kao doušnik od 1996. u zamjenu za radnu dozvolu u Izraelu.

Peti osuđenik, 44-godišnji stanovnik Khan Yunisa, također je pritvoren 10. januara 2018. Navodno je služio kao doušnik od 2007., kada ga je izraelski obavještajac navodno angažirao da daje informacije o pripadnicima oružanih skupina i položaj tunela i projektila.

Šestog muškarca, 34-godišnjeg stanovnika sjevernog Pojasa Gaze, uhapsile su sigurnosne snage Hamasa 9. oktobra 2017., pet godina nakon što je navodno unovačen kao “kolaborator”. Proglašen je krivim jer je svojim rukovoditeljima davao podatke o pripadnicima naoružanih skupina i sigurnosnim instalacijama, kao i o lokaciji tunela i projektila.

Sedmi osuđenik, 45-godišnji stanovnik Rafaha, pritvoren je 3. januara 2019., četiri godine nakon što je navodno unovačen kao doušnik. I on je proglašen krivim za prosljeđivanje informacija o identitetu i adresama pripadnika naoružanih skupina.

Prošlog maja Hamasov sud potvrdio je smrtne kazne trojici Palestinaca također optuženih za rad za Izrael. Četvrti muškarac je osuđen na doživotni zatvor pod istom optužbom.

U aprilu je Hamasov vojni sud osudio šest muškaraca za "kolaboraciju" s Izraelom i osudio dvojicu na smrt, jednog strijeljanjem, a drugog vješanjem. Ostalo četvero osuđeno je na doživotne robije s teškim radom.