Kažu da su fleksibilni
0

Hamas ponudio posrednicima novi prijedlog sporazuma za prekid rata u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ured premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da je izraelski pregovarački tim predvođen Mossadom primio Hamasov najnoviji prijedlog prekida vatre od katarskih, egipatskih i američkih posrednika.

"Izrael ispituje prijedlog i dostavit će posrednicima svoj odgovor", stoji u saopćenju iz Netanyahuovog ureda.

Izrael je 27. maja podnio svoj najnoviji prijedlog sporazuma o taocima. Američki predsjednik Joe Biden održao je govor s visokim ulozima otkrivajući neke od glavnih detalja prijedloga 31. maja, tokom kojeg je primijetio da je izraelska ponuda gotovo identična prethodnoj Hamas.

Dana 11. juna, Hamas je podnio svoj odgovor na izraelski prijedlog, koji su SAD kritizirale zbog uključivanja desetaka amandmana, poput onih koji vraćaju klauzule na koje je Hamas već pristao i drugih koji su bili izvan okvira.

U sedmicama koji su uslijedili, posrednici su radili na tome da obore Hamas na neke od njegovih zahtjeva, što je dovelo do novog prijedloga koji je danas podnijela ta grupa.

Glavna tačka raskola je to što Izrael se ne želi obavezati na dugotrajni prekid neprijateljstva i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze.

Hamas je potvrdio da je posrednicima podnio ažurirani prijedlog sporazuma.

"Razmijenili smo neke ideje s posrednicima s ciljem zaustavljanja rata i potpunog povlačenja iz Pojasa Gaze", stoji u saopćenju Hamasa.

U saopćenju se dodaje da je Hamas bio fleksibilan u svojim zahtjevima, dok Izrael "pokušava prevariti i izbjeći".