Nisu omekšali stav
0

Hamas potvrdio smrt Sinwara, poručili da zarobljenici neće biti pušteni bez mira

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoki zvaničnik Hamasa Khalil Al Hayya potvrdio je ubistvo vođe Hamasa Yahye Sinwara i poručio da izraelski zarobljenici neće biti pušteni bez završetka agresije na Pojas Gaze.

Al Hayya je bio glavni pregovarač Hamasa u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju zarobljenika.

“Žalujemo za velikim vođom, mučenikom Yahijom Al Sinwarom... koji je umro kao heroj mučenik, držeći svoje oružje, sukobljavajući se i suočavajući se s okupacijskom vojskom do samog kraja svog života". rekao je Al Hayya.

On je i poručio da će Sinwarova smrt samo ojačati Hamas i da će okupatori uskoro požaliti zato što su ga ubili. Dodao je i da 101 zarobljenik koji Hamas još uvijek drži neće biti oslobođeni dok ne prestane agresija i izraelska vojska se ne povuče iz Gaze.

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je novinskoj agenciji Agence France-Presse (AFP) da se grupa ne može poraziti ubistvom njenih vođa

"Hamas je oslobodilački pokret koji vode ljudi koji traže slobodu i dostojanstvo i to se ne može eliminirati", rekao je Naim.

On je rekao da Izrael vjeruje da ubijanje vođa znači i kraj pokreta i borbe, ali da je Hamas svaki put postojao sve jači i popularniji i da su vođe postale ikone budućim generacijama da nastave put.

“Da, vrlo je bolno i uznemirujuće izgubiti voljene ljude, posebno izvanredne vođe poput našeg, ali ono u što smo sigurni jest da smo na kraju pobjednici; ovo je ishod za sve ljude koji su se borili za svoju slobodu", kazao je Naim.