Ogorčeni na Netanyahua
105

Haos na Bliskom istoku "probudio" i Jordan: Izrael nema nikakvog cilja osim ratova i ubijanja

B. H.
Foto: UN
Foto: UN
Arapske zemlje su "spremne garantovati sigurnost Izraela" ako Izrael okonča okupaciju i bude uspostavljena palestinska država, izjavio je ministar vanjskih poslova Jordana, Ayman Safadi.

"Svi mi u arapskom svijetu ovdje želimo mir u kojem Izrael živi u miru i sigurnosti, prihvaćen i normaliziran sa svim arapskim zemljama, u kontekstu okončanja okupacije, povlačenja s arapskih teritorija i omogućavanja uspostave nezavisne, suverene palestinske države na granicama od 4. juna 1967. godine, sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom", rekao je Safadi u petak, nedugo nakon govora Benjamina Netanyahua.

On je reagovao na izjavu premijera Izraela Benjamina Netanyahua koji je kazao da je Izrael okružen onima koji ga žele uništiti.

"Mi smo ovdje, članovi muslimansko-arapskog komiteta, kojeg su ovlastile 57 arapskih i muslimanskih zemalja, i mogu vam vrlo nedvosmisleno reći da smo svi spremni odmah garantovati sigurnost Izraela u kontekstu okončanja okupacije i omogućavanja uspostave palestinske države", kazao je jordanski ministar.

Dodao je kako Netanyahu stvara tu opasnost jer ne želi rješenje s dvije države.

"Ako ne želi rješenje s dvije države, možete li pitati izraelske zvaničnike koja je njihov krajnji cilj — osim samo ratova i ratova i ratova? Imaju li oni ikakvu drugu priču osim 'nastavit ću ići u rat, ubijati ovo i ubijati ono'? Trebalo je 30 godina da se uvjeri ljude da je mir moguć, ali ova izraelska vlada je to ubila. Količina dehumanizacije, mržnje, gorčine, trebat će generacije da se prevaziđe", dodao je Safadi.

Izrael, prema Safadiju, samo razmišlja o "uništavanju Gaze, zapaljivanju Zapadne obale, uništavanju Libana".

"Nemamo partnera za mir u Izraelu, postoji partner za mir u arapskom svijetu, i zato međunarodna zajednica mora djelovati."

Izraelska vojna ofanziva na Pojas Gaze svela je to područje na ruševine i ubila najmanje 41.586 osoba od 7. oktobra. Rat se prenio i na Liban gdje je Izrael ubio oko 1.000 ljudi.