Veliki neredi
66

Haos u Dublinu: Bijesni građani se potukli s policijom i palili građevinske mašine

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Irska policija uhapsila je u ponedjeljak 15 osoba tokom nasilnih sukoba s demonstrantima na gradilištu planiranog stambenog objekta za tražitelje azila u Dublinu protiv kojeg su se pobunili.

Radovi na gradnji novog centra na lokaciji bivše fabrike trebali su započeti kasnije tokom sedmice. Irski premijer Simon Harris osudio je nerede. Privedene osobe optužene su za prekršaje protiv javnog reda i mira, uključujući nepoštovanje naredbi Garde te prijetnje i uvredljivo ponašanje.

Svi privedeni su pušteni na slobodu, pod uslovom da se drže podalje od mjesta nereda. Još četiri privedene osobe trebale bi se tokom jutra pojaviti pred sudom. Više od 200 pripadnika Irske garde stiglo je na mjesto nereda, piše BBC.

Oštećena su tri policijska automobila, od kojih je jedan zapaljen, izvijestila je irska televizija RTÉ. Pripadnici Garde su koristili pepper sprej, a više njih povrijeđeno je u sukobima s demonstrantima. Bijesna rulja ih je gađala pirotehnikom. Zapaljeni su i madraci.

Iz Garde su saopćili kako su njihovi pripadnici bili "podvrgnuti verbalnom i fizičkom nasilju tijekom dana, što je eskaliralo u kamenje, pirotehniku i druge predmete kojima su gađani". "Zapaljeno je nekoliko požara, a službena vozila Garde ozbiljno su oštećena", potvrdio je glasnogovornik.

Povjerenik Garde Drew Harris rekao je da se radilo o teškom danu za njegove kolege.

"Vidjeli smo napade na Gardu, krivična djela i ozbiljne javne nemire. Sve će to biti u potpunosti istraženo. Zasad je optuženo 15 osoba, ali bit će podizanja daljnjih optužnica", najavio je.

Irska ministrica pravosuđa Helen McEntee rekla je da je "zgrožena kriminalnim ponašanjem koje se dogodilo". Dodala je kako će svatko ko je umiješan u nerede biti suočen sa strogom kaznom.