"Ovo nije Eurovizija"
41

Haos u Evropskom parlamentu nakon Orbanovog govora: Ljevičari pjevali "Bella Ciao" pa dobili upozorenje

V. K.
Govor koji je mađarski premijer Viktor Orban održao u Evropskom parlamentu izazvao je niz reakcija u ovoj instituciji, a čini se kako su najglasniji u kritici njegovih politika bili predstavnici ljevičarskih stranaka.
Nakon što je Orban završio sa svojim govorom, dio sale u kojem su se nalazili predstavnici stranaka koje gaje slične politike kao mađarski Fidesz aplaudirali su mađarskom premijeru.

S druge strane, klub ljevičarskih stranaka u tom trenutku odlučio se na vid protesta i to pjevanjem antifašističke himne "Bella Ciao".

U tim trenucima svoj govor trebala je započeti i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ali je u tome spriječena, što je bio znak i za predsjednicu Evropskog parlamenta Robertu Metsolu da reaguje.

"Ovo nije Eurovizija", rekla je Metsola, ali zastupnici ljevice nisu odustali od pjesme.

Podsjetimo, Orban je u svom govoru naglasio kako se Evropa nalazi u krizi i da Brisel pod hitno mora promijeniti politiku.

"Politika proširenja je također značajan dio mađarskog programa. Prema Orbanu, integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU je ključno pitanje. Posebna pažnja se mora posvetiti Srbiji, jer se Balkan ne može stabilizovati bez njenog uključivanja. Nekoliko zemalja ispunjava uslove neophodne za pridruživanje, ali nedostaje politička akcija. EU je dala obećanje ovim zemljama prije 20 godina. Vrijeme je da ga ispuni", dio je govora mađarskog premijera.