Traži se ostavka
1

Haos u Tirani: Demonstranti se nasilno obračunali s policijom, napadnuta rezidencija Edija Rame

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
U Tirani su se večeras demonstranti sukobili s policijom tokom protesta predvođenog opozicijom ispred kancelarije premijera. Ono što je počelo kao mirno okupljanje brzo se pretvorilo u nasilje kada su demonstranti bacili molotovljeve koktele na policijski kordon koji je čuvao zgradu vlade.

Napetosti su se naglo povećale kada se grupi demonstranata pridružilo nekoliko zastupnika Demokratske stranke (PD), koji su stali na čelo protesta. Njihov dolazak izazvao je porast sukoba, pri čemu su neki demonstranti fizički napali policajce. Situacija u glavnom gradu postala je izuzetno nestabilna, a policija je poslala dodatne snage kako bi obuzdala nasilje.

Videozapisi koji kruže internetom prikazuju intenzivne trenutke sukoba, s demonstrantima koji su bacali zapaljive naprave prema policiji. Uprkos naporima da se održi red, situacija ostaje vrlo nestabilna.

Opozicija je pozvala na masovnu građansku neposlušnost, optužujući vladu za korupciju i zahtijevajući uspostavu tehničke vlade koja bi nadzirala nadolazeće izbore 2025. godine.

Policija Albanije izvijestila je da je 10 policijskih službenika povrijeđeno tokom protesta opozicije. U saopćenju policije navodi se da su demonstranti bacali molotovljeve koktele, pirotehnička sredstva i tvrde predmete, te da su poduzete mjere za identifikaciju i hapšenje odgovornih.

Demonstranti su najprije bacili molotovljeve koktele na policajce, a zatim i prema zgradi Vlade. Protestuju zbog toga što je zastupnik Demokratske stranke, Ervin Salianji, osuđen na godinu dana zatvora.

"Policijske službe su maksimalno angažirane na zaštiti državnih institucija, javne i privatne imovine, života građana i samih policijskih službenika. Od početka skupa, dio građana prisutnih na protestu napada policiju i državne zgrade molotovljevim koktelima i eksplozivnim sredstvima. Do ovog trenutka, od napada građana na protestu povrijeđeno je 10 policijskih službenika. Policija poziva građane da prestanu s napadima na policiju i državne institucije. Policija je poduzela sve mjere za identifikaciju, hapšenje i privođenje osoba uključenih u napade", stoji u saopćenju policije.

Protest su dodatno potaknuli zastupnici Demokratske stranke, a situacija je eskalirala nakon presude kojom je Ervin Salianji, zastupnik PD-a, osuđen na godinu dana zatvora.