Žestoka rasprava
1

Haos u turskom parlamentu: Dvojica parlamentaraca se "hvatala za vratove", sve preraslo u masovnu tučnjavu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Desetine poslanika uplelo se u tuču u turskom parlamentu u petak dok su se svađali oko zatvorskog opozicionog poslanika kojem je ove godine oduzet poslanički imunitet.

Tučnjava u kojoj su najmanje dva poslanika povrijeđena, dovela je do obustave ročišta. Poslanici su se na kraju vratili na glasanje kojim je odbijen potez opozicije za vraćanje parlamentarnog mandata advokatu i aktivisti za ljudska prava Canu Atalayu.

Atalay je osvojio svoje mjesto na izborima prošle godine nakon što je vodio kampanju iz svoje zatvorske ćelije.

Parlamentarna previranja izbila su nakon što je član vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Alpay Ozalan napadnuo Ahmeta Šika, člana ljevičarske Radničke partije Turske (TIP), koji je osudio postupanje vlade prema Atalayu.

"Nije iznenađenje što Atalaya nazivate teroristom. Svi građani treba da znaju da su najveći teroristi ove zemlje oni koji sede u tim klupama", dodao je on, ukazujući na vladajuću većinu", rekao je Šik.

Ozalan, bivši fudbaler, došetao je do govornice i gurnuo Šika na zemlju, rekao je novinar agencije France-Presse u parlamentu, prenosi Guardian. Dok je bio na zemlji, poslanici AKP-a su udarili Šika nekoliko puta, a potom se desetine poslanika pridružilo borbi.

Na snimku objavljenom na internetu prikazana je tuča, a zatim osoblje kako čisti mrlje od krvi s poda parlamenta. Povrede glave zadobili su poslanik iz Republikanske narodne partije (CHP) i jedan iz stranke Narodna ravnopravnost i demokratija (DEM).

Ozgür Ozel, šef glavne opozicione CHP, osudio je nasilje.

"Sramota me je što sam svjedočio ovoj situaciji", kazao je on.

Predsjednica parlamenta je rekla da će dvojica poslanika koji su bili glavni akteri tučnjave biti sankcionisani.