Strah od hapšenja
12

Haos u Venecueli poprima sve ozbiljnije dimenzije, predsjednički kandidat opozicije napustio zemlju

V. K.
Maria Machado i Edmundo Gonzalez na skupu u Venecueli (Foto: EPA-EFE)
Maria Machado i Edmundo Gonzalez na skupu u Venecueli (Foto: EPA-EFE)
Kandidat za predsjednika Venecuele i jedan od veliki političkih protivnika aktuelnog predsjednika Edmundo Gonzalez napustio je ovu zemlju te je zatražio azil u Španiji što mu je na kraju i odobreno.

Ovu informaciju potvrdio je ministar vanjskih poslova Španije Jose Manuel Albares.

"Edmundo Gonzalez je na vlastiti zahtjev stigao u Španiju avionom španskih zračnih snaga. Vlada Španije posvećena je političkim pravima i fizičkom integritetu svih Venecuelanaca", rekao je španski šef diplomatije.

Njegov bijeg iz zemlje dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro naredio njegovo hapšenje.

Opozicija u Venecueli izabrala je Gonzaleza kao kandidata koji će se suprotstaviti Maduru gotovo u posljednjem trenutku, s obzirom na to da je opozicionoj liderki Mariji Corini Machado zabranjena kandidatura.

Iako je Maduro proglasio pobjedu, opozicija je tvrdila kako su izbori pokradeni te da je Gonzalez osvoji znatno veći broj glasova.

Brojne zemlje, uključujući SAD, članice EU i nekoliko zemalja Latinske Amerike, odbile su da priznaju Madurovu pobjedu.

Za sada nije poznato da li će istu mogućnost za odlazak u Španiju iskoristiti i Maria Machado koju bi, ukoliko ostane u Venecueli, mogla dočekati ista sudbina kao brojne političke protivnike Madura.

Španija je, od početka nemira u Venecueli, postala svojevrsna sigurna luka za građane ove zemlje te je do sada 100.000 Venecuelanaca iskoristilo poseban režim azila koji je Španija pokrenula uslijed tenzija u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Vlasti Venecuele su od kraja izbora uhapsile više od 2.000 osoba, a samog Gonzaleza su teretili za, kako su naveli, pet prekršaja koje je napravio tokom kandidovanja za predsjednika.