Razbijen lanac
0

Hapšenja u Bugarskoj: Uvodili migrante u BiH za 6.000 eura

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Bugarski organi za provođenje zakona uhapsili su 19. augusta osam osumnjičenih koji su umiješani u krijumčarenje migranata u Evropu.

Četiri uhapšene osobe su identifikovane kao "mete visoke vrijednosti" koje su imale vodeću ulogu u kriminalnim aktivnostima.

Grupa je naplaćivala do 6.000 eura po osobi i prokrijumčarila više od 130 ljudi iz Turske u Bugarsku, a zatim na druge evropske destinacije balkanskom rutom.

Pretreseno je ukupno 15 lokacija, a zaplijenjeno je 13 mobilnih telefona, oružje i municija te dokumenti za vozila kojima su migranti krijumčareni.

Ova akcija je izvedena u okviru regionalne operativne radne grupe sa sjedištem u Sofiji kojom koordinira Europol, a koja se fokusira na kriminalne mreže koje krijumčare migrante iz Turske preko Bugarske prema zapadnoj Evropi.

Vođe ove grupe su državljani Sirije i Jordana. Bugarski državljani su bili odgovorni za logistiku, odnosno pronalaženje i kupovinu automobila koji se koriste za prijevoz migranata i njihovo registrovanje na imena drugih lica u zamjenu za malu sumu novca.

Od aprila ove godine identifikovano je 17 slučajeva krijumčarenja migranata povezanih sa ovom bandom.

Jedan od glavnih organizatora već je bio poznat organima za provođenje zakona, budući da je u prošlosti bio pod istragom zbog krijumčarenja migranata u Austriji i Hrvatskoj.

Od Turske do zapadnog Balkana koristeći moldavske vozače ilegalni migranti bi granicu između Turske i Bugarske prelazili pješke, koristeći usluge vodiča koje su im omogućili organizatori u Turskoj.

Vozačima su dostavljeni automobili i GPS koordinate i poslani su tokom noći po migrante na dogovorene lokacije.

Vozači bi komunicirali s drugim članovima bande koristeći mobilne aplikacije s porukama koje nestaju. Dobijali bi 100 eura po prevezenoj osobi, u prosjeku između 700 i 1.000 eura po putovanju.

Migranti su platili oko 6.000 eura za krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu, a više od 4.000 eura za transport u Srbiju.